EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pohvalio je danas predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen što je u nabavci vakcine protiv koronavirusa planirala prekomerne kapacitete, kako bi pomogla susedstvo EU.

S tim u vezi Kurc vidi pre svega države Zapadnog Balkana kao potencijalne primaoce tih kapacieta.

– Već smo u kontaktu satim zemljama, i savetujemo ih logistički – objasnio je on.

Kurc očekuje da će udeo vakcinisanog stanovništva do leta biti takav da će pandemija moći biti proglašena okončanom i korona virus pobeđenim.

Kurc je, u obraćanju medijima, povodom razgovora sa predsednicom Evropske komisije fon der Lajen, kazao da očekuje da će vakcinacija od meseca do meseca voditi korak po korak napred ka normalnosti.

Podsetio je da je potreban udeo od 70 odsto vakcinisanih u stanovništvo kako bi se iskorenio virus, ali dodao da svaki korak ka tom cilju predstavlja rasterećenje po bolnice.

Preneo je da mu je Fon der Lajen kazala da još postoji teška faza, ali da se vidi svetlost na kraju tunela i da se sada zna da je moguće pobediti virus.

Kurc je upozorio od euforije povodom vakcine, rekavši da se mora imati na umu da će biti potrebna i revakcina, te da postoje velike razlike u delotvornosti i brzini prilikom odobrenja za izlazak na tržište.

– Daleko smo udaljeno od toga da svih šest proizvođača ima savršen proizvod koji bi bio dozvljen u EU – objasnio je on.

Ukazao je da se u EU pred odobrenjem nalaze dve vakcine, zbog čega će na početku biti ograničenih količina.

Kurc je apelovao na stanovništvo da idrže još neko vreme u borbu protiv pandemije, i kazao je da su antigentestovi, to jest masovno testiranje, šansa da se lanac širenja virusa stavi pod kontrolu.

Troškove vakcinacije, rekao je, preuzeće država.

– Troškovi vakcina, testova, kao i logistike i osoblja su irelevantni u poređenju sa ekonomskom štetom koje izaziva zaključavanje – objasnio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here