EPA
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

“Situacija u Austriji je veoma ozbiljna, i to ne samo zbog aktuelno visokog broja novozaraženih, jer ako taj broj bude dalje dramatično rastao onda bismo dostigli kapacitete naših bolnica i intenzivnih jedinica”, upozorava austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je, u intervjuu bečkom dnevniku “Esterajh”, preneo da se u roku od tri nedelje broj novozaraženih udvostručio, i da je hitno potrebno da se taj trend zaustavi.

– Zato molim građane – smanjite socijalne kontakte, pridržavajte se mera i dajte time doprinos da dobro prođemo kroz drugi talas, kao što smo već uspeli na proleće – rekao je austrijski kancelar.

Najavio je da će se sutra sastati sa predsednicima austrijskih pokrajina, jer je, pored daljih mera na saveznom nivou, neophodno da pre svega bude brzo reagovano u pogođenim regionima, a to se tiče svih pokrajina sa visokim brojkama, jer je trenutno situacija stabilna samo u Štajerskoj i Koruškoj.

Kurc je pozvao na smanjenje socijalnih kontakata, ukazujući da je poznato da se najveći deo zaraza događa u privatnom okruženju.

– Moramo svi dati naš doprinos, time što ćemo odustati od žurki, većih okupljanja i velikih proslava. Samo tako možemo sprečiti drugo zatvaranje – poručio je on.

Podsetio je da visoka stopa zaraze ne predstavlja samo problem po zdravstveni sistem, već, što su veće brojke, to je i veća šteta po privredu, i više radnih mesta se gubi.

– To se tiče pre svega turizma. To je i razlog što se borim da brojke ne rastu dalje. Svi me pitaju da li je moguće sprečiti drugo zatvaranje, a odgovor je jednostavan – na nama je svima. U širim delovima Evrope već postoje situacije slične zatvaranju – kazao je Kurc.

On je naveo da su u Češkoj, Sloveniji, Francuskoj, Španiji su celi gradovi zatvoreni, škole zatvorene.

– U Belgiji postoji noćna zabrana izlaska. Da, mi možemo sprečiti drugo zatvaranje ako svi budu dali svoj doprinos, ako budemo svi smanjili kontakte onda možemo našu privredu, škole i delove društvenog života držati otvorene i tokom zime – ukazao je kancelar.

Kada je reč o oboljenju ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenberga, preneo je da su ostali članovi vlade, a tako i on, testirani negativno.

Ukazao je da se Šalenberg najverovatnije zarazio na savetu ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, i naglasio da sa njim nije imao direktan kontakt, jer su na sednici vlade svi nosili maske, i da se to ispostavilo kao jako korisno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here