Kurc: Srbija neće ući u EU bez normalizacije sa Kosovom

9
EPA-EFE
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Kancelar Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da Srbija mora biti svesna da neće biti pristupanja EU bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Kurc je podsetio, da je to rekao i kada je bio u poseti Beogradu pre dve godine, odgovarajući na pitanje da li se Srbiji priznanje Kosova može postaviti kao uslov za članstvo u EU?

On je istakao da bi obe strane trebalo da se dogovore o trajnoj i sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, i da će dogovor Beograda i Prištine doprineti stabilnosti u regionu.

– Bez posredovanja EU, do briselskih sporazuma verovatno ne bi došlo. Dakle, ovde imamo dobre rezultate. EU i dalje ima presudnu pregovaračku ulogu u dijalogu. Ovaj zadatak je EU poverila Miroslavu Lajčaku, vrlo iskusnom diplomati, koji uživa punu podršku Unije i Austrije. Na Kraju, međutim, potrebni su politička volja i hrabrost Beograda i Prištine, bez kojih to neće uspeti – rekao je Kurc.

Upitan da prokomentariše kako mu danas, 13 godina nakon proglašenja nezavisnosti, izgleda Kosovo, Kurc kaže da se Kosovo kao i drugi suočava sa izazovima vezanim za pandemiju i ekonomskim posledicama.

– Austrija ima odlične bilateralne odnose s Kosovom. S našim kontigentom trupa u Kforu, brojčano najvećim razmeštanjem austrijskih oružanih snaga u inostranstvu, dajemo važan doprinos bezbednosti i stabilnosti Kosova i čitavog regiona. Austrijska ekonomija je jedan od najvećih investitora. Kao i svi mi, i Kosovo se suočava sa posebno velikim izazovima s obzirom na globalnu pandemiju i ekonomske posledice. Zato je važno da se politička stabilnost brzo uspostavi nakon predstojećih izbora. Ovo će biti važno i za dijalog Beograda i Prištine – rekao je Kurc.

9 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here