EPA
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc obećao je danas gađanima da će u narednih 100 dana svi koji žele da se vakcinišu protiv koronavirusa to biti i u mogućnosti da učine.

– Postoje razne informacije o aktuelnoj situaciji u Austriji i zato razumem da su građani uzbuđeni. Zbog toga želim da prenesem pravu sliku stanja. Najvažnija vest je da vakcina deluje i da vakcinacija napreduje. Od pet miliona građana koji, prema istraživanjima, žele da se vakcinišu, do sada je jedna četvrtina dobila cepivo. Time smo trenutno među prvih 10 zemalja u Evropi i prvih 20 u svetu – objasnio je Kurc u video poruci građanima.

On je istakao da nije građanima sigurno bitno međunarodno rangiranje, već kada će moći da se vakcinišu.

– Iako dobijamo svega 50 odsto dogovorenih količina, mogu najaviti da će u narednih 100 dana svima koji žele da se vakcinišu biti ponuđena vakcina – podvukao je Kurc, dodajući da će time biti moguće da se zemlja vrati normalnosti do leta.

Kurc je objasnio da, prema planu imunizacije, u aprilu vakcinu mogu da dobiju sve osobe starije od 65 godina, da će to u maju biti ponuđeno svima starijim od 50 godina, a potom svim ostalim građanima.

– Vreme do mogućnosti da svi građani dobiju vakcinu biće izazovno i dalje nepredvidivo kako zbog mutacija virusa, tako i zbog manjih isporuka vakcina, ali cilj ostaje da sprečimo preopterećenje zdravstvenog sistema, posebno intenzivne nege – naglasio je Kurc.

On je istakao da svakom vakcinom koja se da nije zaštiteća samo ta jedna osoba, već doprinosi da u maju zemlja dođe u situaciju da će zdravstveni sistem biti u boljoj situaciji, te da će moći mere da se popuste, da će ponovo biti moguć odlazak na sportsku utakmicu, kulturnu manifestaciju, u restoran ili putovati.

– Mnogi od nas više ne mogu da čuju za reč korona, ali znajte, i to će proći – ohrabrio je građane kancelar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here