Youtube/Jochen Krieger
Liza Vizer i Sebastijan Kurc

Nisko plaćeni radnici na crno mučili su se u podrumu osamljene hale da lažiraju oznake ”made in Austria” (proizvedeno u Austriji) na kineske FFP2 maske. Kancelar Sebastijan Kurc, njegova lična asistentkinja i direktorka premijerove kancelarije Liza Vizer, kao i njena porodica glavni su akteri najnovije afere Higijena Austrija (Hygiene Austria).

FFP2 maske čije je obavezno nošenje naredila austrijska Vlada po cenu novčane kazne uvožene su po maloj ceni iz Kine pa označavane i prodavane kao domaći proizvod u SPAR-u, DM-u, Hoferu kao i svim prodavicama grupe REWE.

Kurcova sekretarica u sukobu interesa

Liza Vizer je snaja Tina Vizera, ni manje ni više nego direktora firme Hajdžin Ostrija. Poput njenog supruga Luke Vizera, i on je u upravi sestrinskih firmi Palmers i Lencing koje su u aprilu osnovale uzor austrijske privrede u vreme korona krize: Hajdžin!

“Da ponovno prodišemo je cilj Hajdžin Ostrija LP GmbH i razlog zašto su se Lenzing Group i Palmers Textil AG udružili u zajedničkom ulaganju kako bi osigurali bezbednost snabdevanja ličnom zaštitnom opremom za vreme krize i nakon toga putem centra za higijenske kompetencije u Austriji”, stoji u opisu firme na zvaničnoj stranici.

Inače, Liza je desna ruka kancelara Sebastijana Kurca gotovo deset godina. Svoju karijeru je započela kao njegova lična sekratarica još u kancelariji za integracije. U mnogim intervjuima se hvalila kako zna sve o njemu, čita mu čak i briše Votsap poruke i odlučuje na koje će se pozive javiti.

Karijeru rada “desne ruke” političarima je započela po završetku srednje škole sa 19 godina. Nije se posvetila daljoj edukaciji.

Šefove nije briga, motivacija radnika niska, plate ispod proseka…

Afera je otkrivena nakon što je Državno tužilaštvo za poslovanje i korupciju, zajedno sa policijom, izvršilo istragu u podružnici Palmers i Lencing u Beču i Donjoj Austriji. Radilo se o sumnji na ilegalni rad i lažno označavanje.

Insajder koji je otkrio detalje i fotografije medijima daje uvid u jako prljave delove mašina, uključujući valjak za rezanje koji odvaja maske od trake. Svaka tamo proizvedena maska dolazi u kontakt sa tim delom. Takođe je potvrđeno kako se malo truda ulaže u čistoću. Insajder odaje da ni šefove to nije briga, motivacija radnika nije ni na kakvom nivou, a plate su ispod proseka. Većina ih je radila na crno.

U politici i u medijima je otvaranje Hajdžin Ostrija predstavljeno euforično uz sve članove OVP-a: savezni kancelar Sebastijan Kurc i tadašnja ministarka rada Kristin Ašbahar posetili su proizvodni pogon u blizini Beča, a pridružila im se i guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner. Osim PR-a firma je dobila i podršku privredne podrške za kupovinu 4 mašine za proizvodnju maski.

– Uz radnike na crno ne smemo zaboraviti da se ovde radi o teškoj preduzetničkoj prevari, a kazna može biti i do 5 godina zatvora. S obzirom da je visoka tržišna cena opravdavana time da su maske iz domaće proizvodnje ovde je reč o prevari sa namerom – komentarisao je za 24sata.hr austrijski novinar David Herman pitajući se šta će se sve dešavati sa vakcinama, ako se ovo događa sa maskama.

Herman je naglasio kako je Vlada želela da uvede standard nošenja FFP2 maski jer su ljudi nosili različite maske upitne higijene i kvaliteta. Ali, realnost je zapravo da su na kraju prisilili ljude da kupuju upravo to: kineske maske upitnog kvaliteta proizvedene u nehigijenskim uslovima.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime