EPA/Christian Bruna
Sebastijan Kurc

Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca sve je popularnija i prema najnovijim istraživanjima blizu je apsolutne većine.

Odlična reakcija Kurcove vlade na pandemiju koronavirusa doprinela je daljem rastu popularnosti OVP.

Istraživanje, koje je objavio nedeljnik “Profil”, pokazuje da bi u ovom trenutku za OVP glasalo 48 odsto građana Austrije, što je, u odnosu na prošle izbore, devet odsto više.

Daleko iza narodnjaka nalaze se Kurcovi koalicioni partneri stranka Zelenih i opoziciona Socijaldemokratska partija (SPO) sa po 16 odsto. Zatim slede Slobodarske partija (FPO), za koju bi trenutno glasalo 13 odsto građana, pa Neos sa šest odsto.

Kada je reč o najpopularnijem lideru, za Kurca bi, da je moguć direktan izbor kancelara glasalo 55 odsto Austrijanaca, što je rast popularnosti od 12 odsto. Za njim slede šefica SPO Pamela Rendi Vahner i vicekancelar, šef Zelenih Verner Kogler sa po osam odsto, pa šef FPO Norbert Hofer sa sedam odsto, kao i šefica Neos-a Beate Majnl-Rajzinger sa tri procenta.

Isto istraživanje pokazuje i da 59 odsto Austrijanaca veruje da će ograničenje ličnih sloboda nakon krize biti ukinuto, ali istovremeno 38 odsto strepi da će se zadržati ograničenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here