commons.wikimedia/Kurdishstruggle
Kurdske žene borci u Siriji

“Kurdski borci na severoistoku Sirije spremni su da se udruže sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, ali žele da se prvo sprovede reorganizacija sirijske vojske”, izjavio je predsednik Izvršne komisije Sirijskog demokratskog saveta Ilham Ehmed.

On je rekao da su Kurdi spremni da se udruže sa Asadom, ali da je za to potrebno omogućiti dogovor sa sirijskim vlastima u vezi sa upravljanjem severnim teritorijama.

Ehmed je naglasio da se udruživanje ne može dogoditi “za jedan čas”, kao i da je potrebno prvo razgovarati sa Damaskom, javio je Sputnjik.

– Sirijsko Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje u kojem nam se obraćaju kao kriminalcima, pa su Sirijske demokratske snage (SDF) rekle ne. Moramo da sednemo zajedno i dogovorimo se kako ćemo se integrisati, a ne kako ćemo se pridružiti kao da smo begunci – istakao je Ehmed.

Sirijski demokratski savet je politički ogranak Sirijskih demokratskih snaga, koje uglavnom deluju na sjeveroistoku Sirije, gde je turska vojska početkom oktobra započela ofanzivu.

Sirijska Vlada pozvala je kurdske borce u sredu, 30. oktobra, da se pridruže provladinim snagama kako bi se odbranili od turske vojske.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here