Kurdi stupili u Beču u štrajk glađu

0

– ID već ulazi i u grad Kobane, pa predstoji genocid – upozorava Nina Rojbas iz Udruženja kurdskih klubova u Beču.

 

Sirijske izbeglice u Montevideu

Urugvaj je primio prve izbeglice iz Sirije, a pet porodica je na aerodromu lično dočekao predsednik Hoze Muhika. Grupa od 42 izbeglice imaće obezbeđen smeštaj u naredna dva meseca u blizini glavnog grada Montevidea, gde će učiti španski jezik i pohađati časove o lokalnim običajima. Urugvaj je inače prva zemlja koja je preuzela na sebe troškove smeštaja i preseljenja. Dvogodišnji program preseljenja koštaće Urugvaj oko tri miliona dolara. Odraslim osobama već je obezbeđen posao, a deci mesto u lokalnoj školi.

Ona je pozvala austrijske političare da se založe za region i izvrše pritisak na EU i UN, kako bi bilo isporučeno oružje kurdskom stanovništvu.

Nemačko-kurdska novinarka Berfin Hezel prenela je da je već 400.000 Kurda izbeglo iz regiona koje su zauzeli džihadisti, a da su tamo ostali samo oni koji mogu da se bore.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc saopštenjem se oglasio na stanje u Kobanu izrazivši veliku zabrinutost.

On je pozvao na dalje odlučno delovanje protiv ID terorista, rekavši da su počinili teške ratne zločine na severu Iraka i u Siriji, pa je neophodno da se oni zaustave.

Kurc je naglasio da posebno Kurdi, koji se bore na prvoj liniji fronta, moraju da budu podržani od strane međunarodne zajednice.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here