pixabay.com

Ima blagotvorno dejstvo na creva, prirodni je antibiotik, pomaže da se ubrza metabolizam – njegova korisna svojstva su zaista mnoga. Nažalost, to ima i lošu stranu.

Kurkuma šteti jetri i može dovesti do raka

Ona iritira jednjak i može dovesti do razvoja raka. Ali sličan efekat iritacije oseća se i u drugim situacijama – na primer dok uživate u meksičkim ili indijskim jelima. Može li začinjena hrana takođe dovesti do razvoja raka?

– Ljuti začini su veoma iritantni. I ja sam njihov pristalica – kaže u intervjuu za Medonet dr Dorota Kiprijan, onkolog, zamenik načelnika i glavni radioterapeut na Klinici za rak glave i vrata u Varšavi. – Iskusila sam na početku pandemije, kada sam sebi pravila sveže ceđene sokove sa kurkumom , đumbirom i puno čilija. Pošto je zdravo, povećava imunitet. I u umerenim količinama, naravno, jeste, ali kada se pretera, to rezultira refluksnom bolešću i erozijama jednjaka. S druge strane, kada je kurkuma u ​​pitanju, tu postoji još jedan razlog za oprez – pokazalo se da previše šteti jetri i može dovesti do raka. Prihvatljiva bezbedna doza kurkume je oko 1,5 grama dnevno, odnosno 1/4 kašičice čaja – objašnjava stručnjak.

Može biti mnogo uzroka neoplastičnih bolesti. Oni su genetski zasnovani, dovode do nezdravog načina života, pa čak i loše oralne higijene. Međutim, rak se može razviti i zbog onoga što jedemo. I to ne mora da znači samo proizvode koji se generalno smatraju nezdravim.

– Ljuti začini, kao što su čili ili đumbir, imaju dva dejstva – lokalno iritirajuće, ali i unapređuju zdravlje – objašnjava dr Dorota Kiprijan. – Uglavnom je nadražen gastrointestinalni trakt, odnosno jednjak i sluznica želuca. Manje usne duplje. Ono što jedemo povezano je sa rakom, što dokazuje situacija u Japanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here