Kurkuma kao lek: Sedam razloga da je koristite

Nezavisne
1
pixabay.com

Kurkuma je začin koji se već vekovima koristi u Indiji i Indoneziji, a poslednjih decenija sve češće i na prostorima Evrope.

Zbog njenih lekovitih svojstava Indijci kurkumu doživljavaju kao svetu hranu, odakle i dolazi naziv kurkuma, što zapravo znači “čudo prirode”.

Kurkuma nastaje mlevenjem suvog korena tropske biljke koja pripada porodici đumbira. Izgled biljke podseća na šargarepu sa kvrgama, a boja joj je braonkasto – narandžasta.

Ovaj čaroban začin jelima daje lepu narandžasto – žutu boju, a svojim posebnim ukusom obogaćuje mnoga variva, umake, soseve, ali i poslastičarske kremove. Posebno je značajan njen osnovni sastojak kurkumin koji ima preventivno dejstvo u sprečavanju mnogih bolesti.

Kurkuma je danas lako dostupna i može se kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane, a postala je posebno popularan i poznat začin na našim prostorima u poslednjih 10 godina.

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi kurkumu trebalo da uvrstite u ishranu.

– Kurkuma ima snažno antibakterijsko dejstvo.

– Ona otklanja loš zadah iz usta i sprečava širenje bakterija u usnoj duplji, jer sadrži fitonutrijent kurkumin.

– Takođe se preporučuje kao dodatak uz redovnu terapiju kod oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa.

– Kurkuma ima antoksidansno i hepatoprotektivno svojstvo zahvaljujući aktivnom sastojku kumarinu koji pomaže zaustavljanje oštećenja jetre.

– Na prirodan način podstiče obnavljanje crevne flore. Jedan je od najjačih prirodnih antibiotika koji ne uništava floru i dobre bakterije u crevima.

– Kurkuma ma ulogu i u zaštiti srca i krvnih sudova, a pomaže i u regulaciji lošeg holesterola.

– Kurkuma je dodatni alternativni metod uz redovnu terapiju kod lečenja ekcema, ali i kod snižavanja šećera u krvi.

Ukoliko se opredelite da uvrstite kurkumu u ishranu, kombinujte je sa mlevenim crnim biberom kako biste iz nje izvukli maksimum.

1 COMMENT

  1. Ma kurkuma je cudo prirode, samo nemam uvek vremena za pripremu, zato u tom slucaju koristim kapsule kurkume pro100 healthy,dodatak ishrani na bazi ekstrakta rizoma kurkume.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here