EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljibin Kurti ponovio je danas, uoči početka Samita EU – Zapadni Balkan, svoj stav da je međusobno priznanje jedino, kako kaže, dugoročno, pravedno i održivo rešenje u odnosima Beograda i Prištine.

Kurti je dolazaći na Samit izrazio očekivanje da će pet zemalja članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost to ubrzo učiniti, a Brisel kritikovao zbog nedonošenja vizne liberalizacije za građanje tzv. Kosova.

– Mi jesmo krtični prema EU, ali je to bez gorčine i ljutnje. Pozivamo Uniju da se ne plaši, a Zapadni Balkan da ne bude ogorčen – rekao je Kurti.

On je naglasio da unutrašnje integracije EU ne isključuju proširenje i pozvao EU da ostane verna svojoj suštini – proširenju, te da se nada da će Samit to i pokazati.

Kurti je rekao i da EU treba da nastavi svoje širenje da bi postala u pravom smislu Evropa.

– Zapadni Balkan je nešto što nedostaje da bi Evropa postala u pravom smislu Evropa. Mi smo u Evropi, ali Evropa mora sada postati prava Evropa – podvukao je Kurti i dodao da je proces proširenja istorijski proces prosperiteta i mira.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here