EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je večeras da Srbi sa Kosova ne žele formiranje Zajednice srpskih opština, već Beograd, koji je to pitanje doneo za pregovarački sto.

On je na vebinaru “Razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem” koji je organizovao Atlantski savet rekao da nema razloga da se ZSO osniva kada Srbi sa Kosova to ne žele.

– To nije ni moguće jer je utvrđeno da ZSO krši 23 člana Ustava. U Srbiji žive i Albanci, Bošnjaci, Mađari i druge etničke zajednice. Da vidimo kako se Srbija nosi sa tim pitanjem, pa možemo da uvedemo isti takav model. Nudim to – rekao je Kurti.

On je kazao da je premijer i Srba sa Kosova i da se protivi diskriminaciji, kao i da Srbi sede i u parlamentu i u Vladi Kosova.

Govoreći o dijalogu on je kazao da je njegov cilj uzajamno priznanje i bolji život građana.

– Srbija mora da se distancira i od Putina i od Miloševića i od zločina koje su oni počinili u Ukrajini, odnosno na Kosovu. Mogu da vam garantujem da građanima Srbije, da ih pitate Kosovo nije među prva tri prioruteta. Lideri su problematični, oni nemaju hrabrosti da se distanciraju od Miloševića – rekao je Kurti.

Kako kaže rešenje za postizanje sporazuma sa Beogradom može da se pronađe u političkim centrima – Briselu, Vašingtonu, Parizu, Berlinu.

– Bitno je da se reše tri pitanja – plaćanja struje na severu, registraskih tablica i nestalih lica. Uz podršku Vašingtona i Brisela moramo da nađemo rešenje za dobrobit građana, rešenje od koga će dobrobit imati građani – rekao je on.

Kurti je rekao i da je Kosovo povećalo budžet za odbranu za 52 odsto i da bi Srbija trebalo da razmisli dva puta pre nego što preduzme bilo kakvu akciju sličnu onoj iz prošlog veka.

– Mi smo suverena, nezavisna zemlja i imamo normalne odnose sa svim zemljama u regionu sem sa Srbijom. Nadamo se da će se ti odnosi normalizovati, a i američki predsednik Džo Bajden je obećao da to mora da se učini uz sporazum o obostranom priznanju – rekao je Kurti.

On je rekao i da Srbija ne bi trebalo da se meša u to što Kosovo želi da pristupi NATO-u, kao i da je problem zbog zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

– One bi trebalo da Kosovo tretiraju nezavisno od Srbije. Još uvek su skeptične – rekao je Kurti.

Kada se radi o inicijativi “Otvoreni Balkan” Kurti kaže da Kosovo ne može da bude otvoreno za nju, kada Srbija nije otvorena za Kosovo.

– Balkan je deo Evrope i EU bi trebalo da bude cilj. Otvoreni Balkan je rođen u oktobru 2019. godine u trenutku kada je bilo jasno da Albanija i Severna Makedonija neće otvoriti pregovore. Ta inicijativa je nastala iz besa zbog toga – smatra Kurti.

Kurti je rekao da je Kosovo “svetionik demokratije” na Balkanu.

– Mi smo svetionik demokratije na Balkanu, jedna od najdemokratskijih zemalja na Balkanu. Podigli smo se za 17 pozicija u indeksu Transparensi internešenela po percepciji korupcije. Otvorili smo preko 25.000 radnih mesta – rekao je on.

Dodaje da je Kosovo uspešna priča zbog čega bi trebalo da dobije podršku za članstvo u NATO-u i EU, ali i drugih međunarodnih organizacija.

Kada se radi o članstvu u Savetu Evrope ističe da se nada najboljem.

– To je važna organizacija i mi bi trebalo da postanemo njen član. Nadam se da će pravda biti na pravoj strani. Kosovo je srce Balkana i dokazali smo da uprkos tome što nismo dobili viznu liberalizaciju i pored svih ispunjenih kriterijuma, imamo strpljenje i dobru volju prema EU i to bi trebalo da se nagradi – rekao je Kurti.

Svoju posetu SAD Kurti je ocenio kao uspešnu i istakao da je tokom nje pozvao poslovnu zajednicu i dijasporu da investira na Kosovu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here