EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da ne veruje da će američke trupe KFOR-a da napuste Kosovo, a smatra da, čak i ako se to desi, to neće biti zbog takse uvedene na robu iz Srbije i BiH.

Kurti smatra da američki KFOR ne bi trebalo da se povuče sa Kosova, preneo je RTS.

– Videli smo jednu želju sina predsednika SAD, ali to nema nikakve veze sa stopostotnom taksom. Ako tu odluku donese američki predsednik, ona još uvek nije povezana sa taksom. Reč je o smanjenju trupa koje su SAD izvršile i u Avganistanu i u Siriji – dodao je Kurti.

Kurti je juče na predizbornom skupu svoje stranke u Podujevu, gde se očekuju izbori za predsednika opštine, izrazio uverenje da bi Sjedinjene Države trebalo da “ostanu u svim oblicima države na Kosovu, uz ambasadu, ekonomiju, kulturu, odbranu i mi smo za snažno partnerstvo i savezništvo”.

– Ukidaćemo stopostotnu taksu, zamenjujući je postepeno reciprocitetom. Uvereni smo da je to pravi put i najracionalniji i najkorisniji pristup naše zemlje – izjavio je Kurti.

Republikanski senator iz Džordžije Dejvid Perđu juče je napisao na Tviteru da Priština mora da uradi svoj deo posla i ukine takse nametnute Srbiji, kao i da bi SAD, ako Kosovo nije potpuno posvećeno miru, trebalo da preispitaju svoje prisustvo tamo.

Donald Tramp Mlađi (43), najstariji sin američkog predsednika Trampa, podržao je senatora Perđua i napisao da je saglasan sa tim stavom.

– Slažem se. Na Kosovu ima 650 američkih vojnika. Vreme je da ih vratimo kući – napisao je Trampov sin na Tviteru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here