EPA/Alexander Becher
Ričard Grenel

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da je specijalni predstavnik američkog predsednika Ričard Grenel imao ulogu vakcine u dijalogu između Kosova i Srbije i da ne deli isto mišljenje sa svim američkim zvaničnicima koji se bave Balkanom.

– Grenel je imao ulogu vakcine. Zašto? U početku, rekao je on, Kosovo bi trebalo da ukine stopostotni porez na robu iz Srbije a Srbija bi trebalo da zaustavi kampanju protiv nepriznavanja Kosova. Kao što je tada rekao samo uklonite porez. Tada smo uklonili stopostotni porez jer smo imali program i zamenili ga reciprocitetom sa Srbijom, a on nam je rekao da uklonimo i ovo. Ne mogu to – rekao je Kurti, prenosi Gazeta Ekspres.

Kurti je istaka da može dati bilo kakvu koncesiju Sjedinjenim Državama kada to žele od Kosova, ali ne i za Srbiju.

– Srbiju razumem bolje nego ambasadora Grenela. Srbiju poznajem bolje od ambasadora Grenela – kazao je Kutri.

Prema njegovim rečima, odnosi sa SAD ili sa EU ne mogu biti samo ili servilnost ili neprijateljstvo.

– Ne pripadam onima koji sa SAD ili EU i drugim zapadnim faktorima kažu da možemo da imamo samo dva odnosa, bilo servilnost ili neprijateljstvo. Moguće je partnerstvo i savezništvo, koji su jedini ispravan put – naglasio je kosovski premijer.

Kurti je istakao da ne deli isto mišljenje sa svim američkim zvaničnicima koji se bave Balkanom.

– Nisam u mogućnosti da osvojim ljubav drugih, ali jesam da štitim interese kosovskog naroda – poručio je Kurti.

2 KOMENTARA

  1. Ja neznam vise sto se ne zavrsi to oko tog KiM.UCK sadasnje lidere izruciti Hagu.Ah ja nemoguce,oni su ih i stvorili svi skupa..Sazidati ZID izmedju Srbije i Albanije.I tacka.MA NASI POLITICARI SAMO NEKI DIJALOG BLA BLA…IMAS VOJSKU POLICIJU REZERVISTE..DIGNI JEDNOM ZA VIJEK VIJEKOVA STAVI TACKO.MA NELA UDARA KO HOCE NECE DOKLE HOCE!!!MILOSEVIC I ŠEŠELJ SU IPAK LJUDI DA VODE OVU DRZAVU OSTALO JE SU SAMO DIJALOG DIJALOG..A OCOPASE SRBE SA SVIH STRANA I JOS NAM NABACE DASMO KRIVI.SAMO KOD NAS TO IMA I MOZE.RAZMISLITE DOBRO DOK NIJE KASNO ZA SVE.REPUBLIKA SRBSKA,SRBIJO,CRNA GORO I MAKEDONIJO STAJE SA VAS!!!!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime