EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova kritikovale su kosovsku vladu i premijera Aljbina Kurtija zbog načina kako vodi dijalog s Beogradom.

Iz DPK i ABK ocenjuju da Kurti nije spreman za dijalog i da treba da zatraži od američkog predsednika Džoa Bajdena specijalnog izaslanika za dijalog.

Poslanica DPK Ariana Musljiu Šoši je izjavila da premijer nije transparentan po pitanju dijaloga i da ništa novo nije ponudio u dijalogu odnosu na prethodne premijere.

– Opozicioni poslanici su bez informacija u vezi sa Kurtijevim pristupom dijalogu, nemamo nijedan njegov izveštaj pre odlaska u Brisel. I Bisljimi je održao satanke o kojima ništa ne znamo i nemamo informacije, ne znamo principe. Dijalog se pretvorio u unutrašnju političku bitku, umesto da budemo jedinstveni po tom pitanju. Kurti ne brani vrednosti koje ni prethodni premijeri nisu – pozicija, suverenitet, državnost Kosova i nestali. Ništa novo, sedi za stolom kršeći sva obećanja koja je dao biračkom telu – rekla je Musljiu Šoši.

Istakla je da mora da postoji dogovor unutar političkih subjekata kako bi dijalog uspeo.

– Sama činjenica da Kurti učestvuje na sastancima ne znači da je u pitanju stagnacija, to je pokušaj nastavka dijaloga, ali Kurti mora imati dogovor unutar političkih entiteta i političkih pozicija da bi bio uspešan u Briselu – rekla je Musljiu Šoši.

Ocenila je da nastavak dijaloga ide samo u korist Srbije.

– Nastavak procesa bez konačnog sporazuma odgovara samo Srbiji i oni rade ovaj posao jer imaju izbore sledeće godine – rekla je Musljiu Šoši.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadriaj je izjavila da Kurti misli da je u Briselu ispred pristalica Pokreta Samoopredeljenja.

– Još nemamo platformu za razgovore koja pojašnjava o čemu treba razgovarati, a o čemu ne, nemamo ni principe, znajući da Kurti ide na razgovore posle prazničnog maratona u Grčkoj i Francuskoj, bez pripreme i konsultacija, njegovo ponašanje nije iznenađujuće – rekla je Kadrijaj.

Istakla je da Kurti ima zakonsku obavezu da podnese izveštaj Skupštini Kosova, što nije učinio ni posle prvog, a ni drugog sastanka.

Dodala je da ABK ima principe za dijalog i da zahteva da Zajednica srpskih opština nema izvršna ovlašćenja, i da može da se formira u skladu sa presudom Ustavnog suda.

– Sporazum i proces dijaloga moraju se završiti uzajamnim priznanjem, i tražimo od Kurtija da od predsednika Bajdena zatraži specijalnog izaslanika koji će se baviti procesom dijaloga – rekla je Kadrijaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here