EPA/Malton Dibra
Aljbin Kurti i Edi Rama u Tirani

Politički analitičar Škeljzen Maljići izjavio je za Kosovo Onlajn da aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti podržava ideju o “mini Šengenu”, ali se protivi načinu na koji je ta inicijativa uspostavljena, i dodaje da je njegovo današnje prepucavanje sa premijerom Albanije Edijem Ramom oko velikog i malog Šengena “simpatično”.

– Rama govori da je “mini Šengen” zapravo ukidanje granica na Zapadnom Balkanu. Granice će postati prohodne za ljude, robu, ideje… Na taj način i Albanci sa ovih prostora mogu slobodno da se kreću, na neki način tu je i računica za veće tržište za ekonomski i opšti prosperitet – kaže Maljići i ukazuje da su Kurtijevi prioriteti malo drugačiji.

– Kurti traži ukidanje granice između Kosova i Albanije, “mini Šengen” mu je u drugom planu jer zna da će priznanjem Kosovo ući u taj projekat – smatra Maljići.

On ocenjuje da Kosovo i Albanija žele da unaprede svoje odnose, što ne znači da će doći do ujedinjenja.

– Model za to je EU, ali da li će to moći da funkcioniše na Balkanu videćemo. Treba vremena i prilagođavanja jer ima puno monopola koji sprečavaju dobre odnose između Kosova i Albanije. Neki misle da taj odnos treba da ide nekim prirodnim tokom. Isto je i sa strahom oko “mini Šengena” kod ovih manjih zemalja, da će veći proizvođači da dominiraju. To je delikatan proces – kaže Škeljzen Maljići.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here