EPA/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

“Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je srpska političarka sa Kosova Rada Trajković.

Kako je navela Trajković, institucije se očajnički bore protiv srpske simbolike i ta borba ide od banalnih akcija – poput konfiskovanja predmeta sa srpskom ikonografijom od hodočasnika na Gazimestanu, do veoma zabrinjavajućih trendova kao što su pokušaji negacije srpske kulturne baštine na Kosovu,

– U ovom drugom procesu, Vlada Kosova se služi “alternativnim” tj. lažnim istorijskim činjenicama, i aktivno dezinformiše kosovsko društvo. Narativ oko nase kulturne baštine se agresivno albanizuje i ide put kulturocida – dodaje ona.

Prema oceni sagovornice JUGpresa nesigurnost na Kosovu oseća se gotovo na svakom koraku.

Ogleda se, pre svega, kroz institucionalnu nesigurnost – osećaj da nam niko neće priteći u pomoć ako nam pomoć zatreba, dodaje Trajković.

Neodgovornost i ekstremizam stvara pogodno tle za pojavu drugog ekstremizma – ekstremizma sa islamskim prefiksom – je se naša Crkva i monaštvo, kao najvidljiviji predstavnici hrišćanske tradicije na Kosovu, konstantno demonizuju u javnosti“, navodi srpska političarka.

– Međunarodna zajednica ima princip da nikada ne zaustavlja procese na samom početku, ma koliko oni bili štetni. Međunarodna zajednica retko interveniše rano jer ona ima vremena da prati procese na terenu. Ali to ne znači da se sve negde ne beleži i zavodi za neko buduće vreme utvrđivanja odgovornosti. Takve stvari međunarodna zajednica sigurno ne prašta, kao što vidimo iz iskustva sa Specijalnim sudom – kaže Rada Trajković u odgovoru na pitanje kako vidi poziciju međunarodnih institucija prisutnih na Kosovu.

Ona zaključuje da sa druge strane, srpska zajednica nema vremena da čeka jer je multietičnost Kosova na donjoj granici i zaista može da se dogodi da ostane samo puko opravdanje za bombardovanje 1999.

– Paradoksalno je da (Aljbin) Kurti uporno govori da su mu pregovori sa Srbijom nisko na listi prioriteta, ali od dolaska na vlast, on se Srbijom jedno i bavi. On deluje opsednut time da oslabi srpsku pregovaračku poziciju, i očigledno – ali i potpuno pogrešno – percipira srpsku zajednicu i SPC na Kosovu ne kao svoje građane već kao elemente delovanja države Srbije – ističe Trajković.

– Kurti je tim pristupom našu pruženu ruku za saradnju praktično odbio. Nažalost, ovakav Kurtijev pristup ide na ruku opozicionim partijama iz tzv ratne koalicije, koje sada mogu da koriste Kurtijevu nacionalističku retoriku za bezbedonosnu destabilizaciju i eventualne napade na srpsku zajednicu – ocenjuje srpska političarka.

– Može se desiti da Kurti ugrozi sopstvenu poziciju moći kada se bude otkrilo da, uprkos jakoj retorici, on zapravo nema kontrolu nad ekstremistima koji mogu destabilizovati Kosovo. Tako da je on započeo jedan veoma opasan proces: i po kosovske Srbe a i po sebe – ističe Rada Trajković.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here