Tanjug
Plazma keks na kosovskim rafovima

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da će preduzeti mere za smanjenje uvoza iz Srbije.

Kurti je u kosovskoj skupštini to rekao u odgovoru predsedniku Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju, na pitanje o uvozu iz Srbije.

Na navode Haradinaja da je uvoz iz Srbije pretnja za domaće proizvođače i pitanja kakve mere će vlada preduzeti s obzirom na to da se beleži rast uvoza iz Srbije od 2020, Kurti je rekao da bi, ako se prave takva poređenja, trebalo početi od 2018. godine, kada je, kako je rekao, Haradinaj bio na čelu vlade.

– U prvih šest meseci 2018. godine iz Srbije je uvezeno 212,1 milion evra robe, 60 odsto više od vrednosti uvoza u prvih šest meseci ove godine. Pored ovog značajnog smanjenja uvoza iz Srbije, slažem se da bi ga treba dodatno smanjiti i cilj nam je dalje smanjenje kroz mere koje ćemo preduzeti – rekao je Kurti.

Kosovski premijer je izneo i druge brojke, pa je tako naveo da u poređenju sa 2018. uvoz iz Albanije povećan za oko 38 odsto, a 80 odsto je povećan izvoz u Albaniju.

– Ovo je naš dugoročni cilj, takođe imamo vrednost od 80 odsto izvoza sa Severnom Makedonijom, još jednim važnim saveznikom za našu zemlju. Imamo pravu strategiju i pravi pejzaž naših budućih trgovinskih odnosa, i morate imati strpljenja i poverenja. Nismo u poslednjoj godini mandata, već u sedmom mesecu – rekao je Kurti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here