EPA-EFE/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Hidajet Hiseni ističe da kosovska vlada tretira dijalog Kosova sa Srbijom sa punom ozbiljnošću, ali da oni, kako kaže, koji žele da blokiraju proces normalizacije na Kosovu „normalno će koristiti svaki izgovor da ometaju i unište zemlju“, prenosi Ekonomija onlajn.

– Mislim da to treba tretirati onako kako jeste i ono što je Vlada Kosova uradila, premijer Kurti je ono što treba da se uradi. Ako se radi o dijalogu koji treba da vode obe strane i ako postoje pregovori, to zahteva jednakost, reciprocitet i zahteva međusobnu odgovornost za sprovođenje sporazuma. Premijer Kurti je učvrstio poziciju Kosova, ali oni koji žele da sruše i blokiraju proces normalizacije na Kosovu, normalno će koristiti svaki izgovor da opstruišu proces, da sruše Kosovo – rekao je Hiseni i dodao da „Kosovo mora da se pridruži izazovu koji ima u odnosu na Srbiju“.

Prema njegovim rečima, novi izbori bi bili apsurd i Kosovo bi na taj način postalo među narodima koji najčešće biraju.

– Kosovu su potrebne pozitivne promene i one su u procesu – rekao je Hiseni.

Mišljenje poslanice Demokratske partije Kosova Arijana Musljiu-Šoši je da Kosovo na izbore može da pošalje Kurti, jer ima više od 50 odsto političke moći.

Prema njenim rečima, dijalog je proces u kojem Kurtijeva vlada treba da bude transparentna sa opozicijom i korektna sa strateškim partnerima, posebno sa SAD i EU.

– Kurti ima glasove da ruši vladu kad god misli da će biti srušena, a kao što se vidi mi nemamo vladu koja ne ispunjava ni zakonodavni ni vladin program. Ako nastave ovim tempom, mislim da ćemo ili imati neuspeh ili izbor. Dijalog je proces u kome Kurtijeva vlada treba da bude transparentna sa opozicijom i da bude korektnija sa našim strateškim partnerima, posebno sa SAD i EU. Vidim dobru šansu za Kurtijevu vladu jer imamo posebnu posvećenost UK i SAD da pomerimo ovaj proces napred. Mislim da je sve to u diskursu Kurtijeve vlade koliko će to znati da iskoristi za dobro naše zemlje. Mi kao DPK uvek podržavamo ovaj proces poštujući Ustav naše zemlje i sporazum koji garantuje mesta u UN – rekla je Musljiu-Šoši.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Šemsedin Drešaj rekao je da nisu zadovoljni transparentnošću i formatom u kojem se vodi dijalog sa Srbijom.

Drešaj poručuje da je ABK spremna da u svakom trenutku izađe na izbore.

– Kao alijansa nismo zadovoljni transparentnošću i formatom u kojem se dijalog vodi. U svakom slučaju, to su pitanja o kojima ćemo se mi kao počinioci zauzeti narednih dana i sada. ABK je spreman u svakom trenutku da izađe na izbore. Bez obzira na mesec ili godinu, mi smo ozbiljna, državotvorna stranka. Što se tiče toga da li će vlada pasti ili ne, Kurtijeva vlada ima brojke i on može sam sebe da svrgne. Opozicija u celini nema dovoljan broj glasova da obori vladu – zaključio je Drešaj.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here