EPA/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti na samitu EU i lidera Zapadnog Balkana u Brdu kod Kranja u Sloveniji zatražio je da se umesto “Zapadni Balkan” koristi termin “Zapadni Balkan 6”, jer je na Balkanu, kako je naveo, “šest država”.

Zatražio je, takođe, da se u deklaraciju koja je usvojena posle samita, unese sintagma “suočavanje sa prošlošću” kao preduslov za pomirenje, ali i da evropski i regionalni lideri osude let srpskih migova 29 duž granice sa Kosovom i dolazak na Jarinje ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka.

– Smatramo da kada govorimo o Zapadnom Balkanu treba reći Zapadni Balkan šest, jer postoji šest zemalja. Takođe verujem da ovaj samit mora da osudi angažovanje srpske vojske na granici Kosova: borbeni avioni MiG-29 leteli su duž granice, a ambasador Rusije u Beogradu došao je na granični prelaz da pregleda tamošnje srpske snage. Ja sam 15. juna, tokom našeg sastanka u Briselu, predložio predsedniku Srbije da potpišemo Deklaraciju o nenapadanju, ali je on to odbio – kazao je Kurti, prenosi KoSSev.

On je, takođe, podsetio da je prošlo više od tri godine otkako je Evropska komisija drugi put preporučila liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

– Pozivam skeptične lidere u EU da priznaju napredak na Kosovu i ukinu vizni režim za naše građane – naglasio je.

Na marginama sastanka Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastali su se, uz prisustvo odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona. Srpski predsednik je novinarima potvrdio da su razgovorali o priznanju diploma i zanimanja, Kurti je potom naveo da su razgovarali o priznanju diploma, slobodi kretanja i Berlinskom procesu.

Lideri EU, uz saglasnost lidera Zapadnog Balkana, su na samitu EU-Zapadni Balkan u Brdu kod Kranja usvojili Deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost Unije procesu proširenja i najavljuje intenziviranje zajedničkog angažovanja u cilju sveukupne transformacije regiona. U deklaraciji se ne pominju rokovi ni datumi u vezi sa nastavkom procesa proširenja.

I nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da ne veruje u određivanje datuma za ulazak Zapadnog Balkana u EU.

– Verujem u ispunjavanje obećanja: Jednom kada uslovi budu ispunjeni, priključenje može da se desi – kazala je Merkel novinarima posle samita EU i lidera Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

3 COMMENTS

  1. Gde nestade ponos i patriotizam?
    Ubite se sami kad niste sposobni ni za šta. Uvlačite se Amerima, Nemcima i celom zapadu da bi uzeli ono što vam ne pripada. Dajete im novac dajete im mlade devojke i cvilite i molite za Srpsku zemlju. Neljudi sa musavim facama oće državu na Srpskoj zemlji. Već se okreće situacija u svetu, Ameri imaju sve više svojih problema, na kraju se neće ni setiti vas a tada ste naši i božiji, za 48 sati ima da vas nema …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here