EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je balkanski “mini Šengen” srpska namera da formira četvrtu Jugoslaviju i da takva ideja predstavlja opasnost.

Kurti je gostujući u emisiji “Rubikon” na KTV ocenio da je za balkanski “mini Šengen” zainteresovana i Rusija.

– U mom političkom obrazovanju istorija je važna. Pre više od jednog veka, carska Rusija je formirala saveze kako bi uništila dve imperije i uspela u tome. Nakon jednog veka moramo da stvorimo savez. Albanci su u epicentru, sa jedne strane su Hrvati, Bugari, ali i Sarajevo i Podgorica. Ako pogledate mapu tendencija, posebno na kartu Balkana, imamo potrebu za partnerstvom, ali ono ne može početi sa Srbijom – rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, namera Srbije je stvaranje četvrte Jugoslavije.

– Moram biti iskren i da kažem da balkanski “mini Šengen” nije stvarnost, već više ideja. Za saradnju šest zemalja regiona imamo okvir Berlinskog procesa. Balkanski “mini Šengen” nosi opasnost, rekao sam da predstavlja četvrtu Jugoslaviju koju Srbija želi, to je namera Beograda. Moramo biti veoma oprezni jer postoje opasnosti koje prevazilaze te osmehe. Namere Srbije koje vidimo u Crnoj Gori su očigledne – rekao je Kurti.

On nije isključio mogućnost da prisustvuje narednom sastanku balkanskog “mini Šengena” ali malo je verovatno da bi takva odluka bila doneta u njegovom kabinetu. Kosovski premijer izrazio je uverenje da bi albanski “makro Šengen” mogao da se implementira vrlo brzo.

– Albanski “makro Šengen” podrazumeva sveobuhvatnu albansku liberalizaciju. Balkanski “mini-Šengen” je ideja koja nije sprovedena, dok albanski “makro Šengen” može da se sprovede vrlo brzo – rekao je Kurti.

U ovoj siromašnoj državi ne treba imati platu od 2.950 evra

Opravdavajući odluku svoje vlade o smanjenju plata kosovske izvršne vlasti, Kurti je rekao da je potreban novi pravac po svim pitanjima i da odbija da prima platu od skoro 3.000 evra.

– Ja nikako ne mogu da dobijem platu od 2.950 evra i da odem kući. To nije primereno jednoj siromašnoj zemlji. Takva plata takođe loše utiče na mene – rekao je Kurti.

2 COMMENTS

  1. Само волови као Курти могу да сањају о Југославији коју су баш Шиптари почели да подривају.

  2. Kakva opasnost?Čovek još uvek razmišlja srednjovekovno,umesto da se svi udružimo i da cveta ekonomija!Pa ako mu smeta možemo i bez njih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here