EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti optužio je Srbiju da suštinski ne priznaje državnost zemalja koje nisu članice EU – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, čak i Severnu Makedoniju i da se svim svojim kapacitetima angažuje kako bi uništila njihovu državnost, a kada je reč o Kosovu da želi njegovu “bosnizaciju”.

Kurti tvrdi da se prema zemljama nastalim raspadom velike Jugoslavije Srbija danas ponaša na Zapadnom Balkanu kao „mala Rusija“ – paternalistički i hegemonistički: bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku pokušava da pretvori u Belorusiju, a Crnu Goru u Ukrajinu, te da na Kosovu preko ZSO želi da napravi Republiku Srpsku.

Kurti kaže i da imaju posla sa “državom koja ne priznaje Kosovo, koja je autokratska i naklonjena Moskvi”.

Priznaje i da je Srbija njihov najveći problem, jer kako kaže, ne može “ni da zamisli ni da prihvati Kosovo kao ravnopravnu državu-suseda”.

Kurti tvrdi i da Srbija “izvozi” tenzije u region i destabilizuje ga, zbog svoja dva, kako kaže, “unutrašnja defekta”, navodeći da su to nedostatak demokratije i neuspeh u suočavanju sa prošlošću.

Kurti kaže i da Srbija dijalog “dve zemlje” razume kao dijalog o statusu Kosova, a ne kao “dijalog o statusu naših odnosa i njihovoj normalizaciji”.

Kurti je rekao i da ne razume poruku srpskog predsednika Aleksandra Vučića da nekima u Prištini treba ostaviti dodatno vreme da promene svoje loše odluke i ako to ne budu želeli, Srbija će doneti mere u cilju zaštite svojih interesa.

Na pitanje da li imaju pravo oni koji ZSO vide kao novu Republiku Srpsku na Balkanu, Kurti odgovara potvrdno.

– Takvu tvorevinu imamo u BiH: zove se Republika Srpska, izgrađena je u Dejtonu i služi Beogradu a ne Srbima. Beograd, dakle, sličnu tvorevinu želi i na Kosovu – smatra Kurti.

Na pitanje da li je na opasnu ideju o razmeni teritoija stavljena tačka Kurti je rekao da želi da se dijalog Kosova i Srbije vodi o pravima i potrebama građana, a ne o teritorijalnoj razmeni kao i da “takvih rešenja neće biti na stolu”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here