EPA/Olivier Hoslet
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da su mnoge zemlje Evropske unije zanemarile rast vojne saradnje između Rusije i Srbije, kao i da Kremlj pokušava da iskoristi Srbiju “kao svog punomoćnika za destabilizaciju Balkana”.

– Ona (Srbija) kupuje vojnu opremu od Rusije. Od 14 borbenih aviona MIG-29 koje imaju, osam je donacija Belorusije, a šest je od Ruske Federacije. Došlo je do rasta vojne saradnje između Beograda i Moskve, a kao što vidimo u Ukrajini, svo naoružanje koje je kupljeno nije samo za parade, već za ratove – rekao je Kurti za portugalsku RTP.

Kako je dodao „vojna oprema je pripremna faza za ratnu mašineriju“.

Kurti je takođe istakao da Kosovo treba da se pridruži NATO i EU.

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je pomoć Portugala u dobijanju priznanja nezavisnosti Kosova od strane Španije.

– Mislim da Portugal može da nam pomogne sa zemljama koje nas nisu priznale, posebno sa Španijom i takođe sa još četiri zemlje. Portugal smatramo saveznikom i partnerom i nemamo otvorenih pitanja između naše dve zemlje. U najgorem slučaju, čak i kada bi Španija primetila sličnosti između Kosova i baskijskih država ili Katalonije, nikada ne bi morala da se poredi sa Srbijom. Madrid ne bi trebalo da se poredi sa Beogradom – rekao je Kurti.

On je dodao da najmanje što Španija može da uradi jeste da prizna kosovske pasoše i otvori svoju kancelariju za vezu u Prištini.

– Ne postoji paralela između NATO intervencije pre 23 godine i sadašnje, onoga što vidimo u Ukrajini. Srpske snage su tada raselile 860.000 ljudi van Kosova, 80 odsto stanovništva je iseljeno iz svojih domova, ubijeno je 12.000 nenaoružanih civila, od toga 10 odsto dece, 20.000 žena je silovano, a 120.000 kuća je uništeno ili spaljeno. Dakle, došlo je do genocida i NATO je intervenisao da ga zaustavi – dodao je Kurti.

1 COMMENT

  1. Daj bre Kurti ne lupetaj: jesu li to vojne donacije podrepasima ili je Srbija svojim parama kupila. Ko je koga kupio i ko se tu komu za par starih avioncica prodao?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here