EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da će Priština i bez taksi naterati Beograd da prizna kosovsku nezavisnost.

Govoreći na vanrednoj sednici parlamenta, sazvanoj na zahtev opozicije koja se protivi postepenom i uslovnom ukidanju taksi, Kurti je rekao da za to postoje mnogo pametniji načini, prenela je prištinska Koha. Smatra da je Beograd, kako kaže, iskoristio uvođenje taksi kao izgovor za odbijanje dijaloga.

Dodao je i da je efekat sto odsto nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH minimalan, jer, kako je naveo, ta mera nije pravilno sprovedena.

– Smatram da rezolucije kosovske skupštine nisu samo tekst na papiru, već odluke koje treba primeniti. Srbija je takse iskoristila kao izgovor za odbijanje dijaloga. S druge strane, efekat poreza bio je minimalan, jer nije pravilno sproveden. Do sada je dijalog sa Srbijom u suštini bio oko statusa Kosova. Kada se prepozna vozačka dozvola prepozna se država, a kada se država prepozna ona je priznata. Moramo primorati Srbiju da nas prepozna – rekao je Kurti, prenela je prištinska Koha.

Naveo je i da takse nisu promenile Srbiju, a to je, kako smatra, zato što nije postojao reciprocitet.

– Naš cilj treba da bude da napravimo korak dobre volje, a na Srbiji je da ga prepozna. Srbija mora da odgovori zaustavljanjem kampanje odpriznavanja Kosova. Naše mere su normalne za normalno stanje – rekao je, između ostalog, Kurti.

Kurti kaže da se protivi razmeni teritorija i da aktuelni kosovski predsednik, Hašim Tači, nema ovlašćenje za potpisivanje bilo kakvog sporazuma sa Beogradom.

– To se neće desiti. Znam da je postojao plan da Kosovo ukine takse, a sutradan i plan, ali ne za započinjanje dijaloga, već za njegovo okončanje. Neće biti razmene teritorija – rekao je Kurti na vanrednoj sedici parlamenta.

Pisao Trampu i Pompeu

On ih je obavestio da će Priština od 15. marta početi da ukida takse na srpske i proizvode iz BiH koje je utvrdila prethodna vlada Ramuša Haradinaja.

Kurti je poslao pismo američkom predsedniku Donaldu Trampu i državnom sekretaru Majku Pompeu, u kome je izneo ranije saopštenu odluku da će u početku biti ukinute takse na sirovine.

“To radimo kao izraz dobre diplomatske volje i kao znak naše posvećenosti da blisko sarađujemo sa SAD u dijalogu sa Srbijom. Nadamo se da će Beograd recipročno odgovoriti na ove naše akcije i očekujemo da će ukloniti sve necarinske barijere u trgovini s Kosovom i zaustave kampanju za odpriznavanje Kosova”, naveo je Kurti u pismu

Kada je reč o dijalogu, Kurti dalje piše da će to okončati njegova vlada.

“Vlada i ja kao premijer imamo ustavni mandat, političku volju i zakonsku dužnost, kao i potpunu i isključivu odgovornost za preuzimanje, vođenje ovog procesa i predstavljanje Kosova na najvišem diplomatskom nivou”, naveo je Kurti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here