EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Semjuel Blum-Kuper je drugi advokat iz tima Hašima Tačija koji je napustio odbranu nekadašnjeg predsednika privremenih prištinskih institucija, a pre njega je to u maju učinio Dejvid Huper. Kako navodi Goran Petronijević, advokat i bivši sudija, nije slučajno što su oba advokata koja su otišla iz Tačijevog advokatskog tima poreklom Britanci.

– I Ramuša Haradinaja je branila britanska ekipa, a kada se on našao u zatvoru dijaspora je u rekordnom roku prikupila osam miliona evra. Sada, ne treba zaboraviti i ulogu Džefrija Najsa, bivšeg haškog tužitelja u celoj priči – kaže Petronijević.

O tome kakva je uloga Najsa u celoj priči, Petronijević podseća da je upravo Najs hteo da tuži prištinsku vladu za 800.000 dolara.

– Pazite, zvanično su u pitanju bile konsultantske usluge za knjigu Hašima Tačija, ali mislim da ćete se složiti da bi honorar od 800.000 dolara bio solidan i za jednog Hemingveja, a ne Džefri Najsa. Nemam dokaza, ali sam uveren da je on hteo da naplati to što je dostavljao dokumenta Albancima iz Haškog tribunala koja su bila u vezi Kosova. I upravo zato ga spominjem, jer su britanski advokati napustili Tačija iz jednog od dva razloga — ili su se dogovorili da više ne rade s Tačijem ili je u pitanju ozbiljan nedostatak sredstava, a oni nisu nimalo jeftini – rekao je Petronijević.

Sada je došlo do raslojavanja u albanskoj dijaspori, kazao je Petronijević, dodajući da je i zvanična Priština na čijem čelu je sada Kurti zavrnula finansijsku slavinu.

Petronijević ocenjuje da je, sada kad su SAD napustile Avganistan, prestao dotok heroina na Kosovo koji je, prema njegovim rečima, dalje odatle distribuiran u Zapadnu Evropu, pa je i sa te strane stao dotok novca.

On smatra i da je Specijalni sud pre svega „instrument koji bi trebalo da disciplinuje neposlušne Albance“.

– Mislim da nemaju ozbiljnu nameru da sude i donesu pravdu pre svega za zločine nad Srbima. Pogledajte, većina optužnica se tiče političkog obračuna između dve vojne frakcije kosovskih Albanca. Gde su tu zločini nad Srbima i drugim nealbancima – ukazao je Petronijević.

Na početku suđenja na spisku Tačijevih advokata bili su Sofi Menegon, Dejvid Huper, Dastid Palaska, Semjuel Blum Kuper i Pjer Ričard Prosper. U međuvremenu, otišli su Huper i Kuper, a timu su se pridružili Gregori Kiho koji je sada na čelu odbrane i Luka Mišetić, preneo je portal Kosovo onlajn.

Kako se podseća, advokatima nekadašnjih lidera OVK, Priština mesečno daje oko 90.000 evra, tako da je od oktobra 2020. do jula ove godine isplaćeno više od četiri miliona evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here