Kosovski premijer Aljbin Kurti nema hrabrosti da podnese vladi odluku o ukidanju takse jer Demokratski savez Kosova (DSK) zahteva potpuno ukidanje takse na srpsku robu onako kako Amerikanci zahtevaju, piše Gazeta Ekspres.

Kurti nije uspeo da pretvori u odluku svoje javno obećanje da će prvo delimično, a od 1. aprila i potpuno ukinuti taksu, zato što je DSK odbio da izglasa Kurtijev predlog za delimično ukidanje takse.

Stranka Isa Mustafe traži ukidanje takse kao što Amerikanci traže od prvog dana. Iz tog razloga, Kurti još nije izneo svoj predlog za postepeno ukidanje takse. Izvori Gazeta Ekspresa potvrdili su da DSK ne prihvata drugu odluku osim potpunog ukidanja takse.

“Premijer se nije konsultovao sa DSK kada je izneo javni stav. DSK odbija da glasa o bilo kom predlogu koji nije u skladu sa Amerikancima”, rekao je visoki funkcioner DSK.

Isa Mustafa je u nedavno priznao da imaju razlike sa Samoopredeljenjem u unutrašnjim pitanjima, dodavši da su u potpunosti usklađeni u spoljnoj politici.

U programu koji je usvojila kosovska vlada predviđeno je da će se Samoopredeljenje i DSK uključiti u normalizaciju odnosa sa Srbijom dijalogom i u duhu principa reciprociteta, a dijalog će se voditi o bilateralnim odnosima i pitanjima dobrosusedskih odnosa, uključujući i pitanje nestalih i ratne reparacije.

Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa za dijalog između Kosova i Srbije, uključen je u gotovo svakodnevnu raspravu sa premijerom Kurtijem o ukidanju takse. Grenel preti ekonomskim merama protiv Kosova ako kosovski lideri nastave sa ignorisanjem američkog zahteva.

Kurti je obećao da će ukinuti stpostotnu taksu od 1. aprila, a od 15. marta samo za sirovine.

Srbija i Kosovo stupili su u novi dijalog 2011. godine, nakon što je Međunarodni sud pravde saopštio da Kosovo nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom proglasilo nezavisnost. U Briselu je održano nekoliko rundi razgovora, ali konačni dogovor nije postignut.

Sada su i SAD i EU zatražile konačni sporazum kojim bi se normalizovali odnosi između Kosova i Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here