EPA/Filip Singer
Aljbin Kurti

Vojni eksperti jedinstveni su u oceni da najava zvaničnika Prištine o nabavci raketa, sredstava za elektronsko ometanje i teške artiljerije predstavlja ozbiljnu provokaciju, kao i zahtev vodećim zemljama NATO, pre svega SAD, da im dostave koordinate svih vojnih ciljeva Srbije u blizini administrativne granice, čime je upućena poruka da su takozvane bezbednosne snage Kosova spremne da “nišane” ciljeve po centralnom delu naše zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku je rekao da je upoznat s tim namerama, a povodom prošlonedeljnog sastanka predstavnika Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka) s prištinskim premijerom Aljbinom Kuritjem u kome je “isporučen” nov spisak zahteva Zapadu, uključujući i dostavljanje koordinati vojnih ciljeva u užoj Srbiji, a zatim i isporuku artiljerije čiji je domet veći od 10 kilometara. Predsednik nije želeo da komentariše te vesti, ali je otkrio da Albanci već dugo sprovode elektronsko ometanje u blizini administrativne linije između Centralne Srbije i Kosova.

– Kad su zauzimali administrativne prelaze, uvek su elektronski ometali sve što je dolazilo iz centralne Srbije. Ali uzvratićemo i što se tiče elektronskog ometanja – rekao je predsednik Srbije.

Balkan u opasnosti

Istovremeno, sagovornici “Vesti” navode da Aljbin Kurti na svaki način pokušava da Srbiju uvuče u oružani sukob bez obzira na činjenicu što u tom ratu ne bi imao šansi.

General Milomir Miladinović, predsednik Skupštine Kluba generala i admiral Srbije, ukazuje da je svima, pa i Kurtiju, jasno da je Vojska Srbije u svakom smislu superiornija, ali da ga to ne sprečava da stalno doliva ulje na vatru.

– Ukoliko bi Albanci zaista dobili artiljeriju dugog dometa, onda bi to bila direktna pretnja Srbiji. Takvim ofanzivnim oružjem bilo bi moguće granatirati Vranje, Kuršumliju ili Prokuplje, odnosno sva mesta u blizini administrativne linije. Otvorila bi se Pandorina kutija novih sukoba koja bi bila opasna za ceo region – ocenjuje general Miladinović

On podseća da je Zapad ranije ispod žita naoružavao Albance mimo Rezolucije 1244, ali i Vojno-tehničkog sporazuma, a da poslednjih godina to radi javno.

– Američki i britanski specijalci aktivno učestvuju u obuci takozvane Vojske Kosova, a ukoliko bi ta oružana formacija dobila oružje dugog dometa, to bi značilo ozbiljnu pretnju za ceo Balkan – ističe general Miladinović.

Podizanje tenzija

Jedan od najcenjenijih profesora vojne strategije, general Radovan Radinović, ocenjuje za “Vesti” da bi bilo neozbiljno kada bi Albanci i njihovi zapadni mentori uopšte pomislili da prištinske snage imaju bilo kakve šanse u sukobu s Vojskom Srbije.

– Otuda je i ovo njihovo naoružavanje simbolično i zapravo predstavlja pretnju s ciljem da se nastavi s podizanjem tenzija. Nažalost, Srbiji su umnogome vezane ruke jer Albance podržavaju najmoćnije zemlje koje su već pogazile međunarodno pravo priznajući Kosovu nezavisnost. Na Srbiji je da po svaku cenu insistira na dijalogu jer sve dok se pregovara, ne ratuje se – ističe general Radovan Radinović.

Ofanzivan odgovor

Miladinović kaže da bi Srbija trebalo da na svaki način predupredi pokušaje daljeg naoružavanja Albanaca, a u slučaju da diplomatske aktivnosti ne daju rezultata, da učini sve da to oružje ne stigne na teritoriju Kosova.

– Različiti su nivoi mogućnosti reagovanja Srbije, uključujući i ofanzivna dejstva – ističe general Miladinović.

Bez iznenađenja

General Radovan Radinović kaže da je sama najava nabavke nekog oružanog sistema pretnja bez obzira da li je tačna.

– Priština se ponaša kao klasična neprijateljska tvorevina. Za mene nije iznenađenje novi spisak vojnih porudžbina jer oni već godinama žele da oforme svoju vojsku u kojoj je artiljerija sastavni deo. Brine samo što Zapad sve to blagonaklono gleda i pomaže im ne samo logistikom – kaže general Radinović.

Manevri u Velikoj Britaniji

Premijer Albanije Edi Rama objavio je da se pripadnici vojske njegove zemlje i prištinskih bezbednosnih snaga zajedno pripremaju za vežbu marša Kambrijska patrola u Velikoj Britaniji na kojoj će učestvovati 160 ekipa iz 30 zemalja. Reč je o jednoj od najtežih vojnih vežbi na svetu jer će učesnici marširati 48 sati sa 45 kilograma opreme po veoma strmom terenu Velsa.

Takođe, Kfor na poligonu za obuku u bazi Novo Selo počinje veliku vežbu Zlatna sablja, na kojoj će učestvovati i Euleks i prištinska policija.

Kako je saopšteno u komandi NATO u Prištini, cilj vežbe je reagovanje u vanrednim situacijama, odnosno uvežbavanje “prvog, drugog i trećeg odgovora”.

“Misija Kfora predvođena NATO-om nastavlja da se fokusira na svakodnevno sprovođenje svog mandata kako bi obezbedila bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, a u skladu s odredbama Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine”, navodi se u saopštenju.

Zapad pravi “malog Zelenskog”

Nekadašnji pripadnik Kontraobaveštajne službe JNA, potpukovnik Ljuban Karan, najavu nabavke ofanzivnog oružja vidi kao direktnu pretnju Srbiji, ali nema dileme da Zapad i na ovaj način želi da na Balkanu od Kurtija stvori “malog Zelenskog”.

– Nismo načisto da li je Kvinta potrebna Kurtiju, ili je takav nepromišljeni agresivac i avanturista potreban Kvinti. Ako je ovo drugo u pitanju, onda Srbi i Srbija jesu u opasnosti, ali i ceo Balkan. Ove moćne države javno pričaju da žele mir, a u isto vreme ispunjavaju vojne želje Albanaca iako Kosovo ima na stotine prečih problema. Nema čak ni signala da Zapad ima želje da obuzda Kurtijeve ratoborne namere – ističe Karan.

On ukazuje da se Srbija svim silama zalaže za kompromis i mirno rešenje problema, ali da je našoj zemlji rat uvek nametan, pa je bila prinuđena da brani narod.

– Ostaje da se nadamo da je sve to u sklopu pritisaka Kvinte na Srbiju u vezi s priznanjem lažne države, uvođenja sankcija Rusiji i revizijom Dejtonskog sporazuma. A ako je uvežbavanje i opremanje prištinske paravojske stvarna priprema, onda će za eventualne sukobe biti odgovorni oni koji mu sada pomažu – ističe Karan.

Bolje da rešavaju štrajkove

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković poručio je premijeru privremenih institucija u Prištinu Aljbinu Kurtiju da umesto što preti sukobima počne da rešava tešku ekonomsku situaciju u ovoj pokrajini.

– Džaba Aljbin Kurti pet puta dnevno za sebe kaže da je demokrata, kad svaki Srbin na KiM dobro oseća njegovu politiku pretnji, od ilegalnih baza na severu, stalnih napada, do institucionalnog nasilja. Bolje bi bilo Kurtiju da rešava štrajkove koji su preplavili Prištinu nego što preti sukobima – napisao je Petković.

Naime, na Kosovu su 25. avgusta prosvetni radnici i državni službenici na lokalnom i pokrajinskom nivou stupili u štrajk. Zbog toga učenici u školama na Kosovu nisu počeli novu školsku godinu 1. septembra. Kurti i prištinska predsednica Vjosa Osmani u više navrata pozivali na otvaranje škola, ali je 95 odsto njih ostalo zatvoreno.

Sindikalna udruženja od Kurtija traže da se za radnike iz javnog sektora izdvaja dodatnih 100 evra. Priština je to odbila jer toliko para nema. Za štrajk se odlučio i privatni sektor jer subvencije za sve skuplju struju dobijaju samo oni koji su dobri s Kurtijevom vlašću.