EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Ekspert za politička pitanja Bekim Čolaku, izrazio je uverenje da će svi sporazumi postignuti između Kosova i Srbije, u okviru dijaloga, bili u interesu Kosova – čak i onog u fusnoti.

Čolaku je izjavio da Aljbin Kurti nije spreman za konačni sporazum sa Srbijom.

– Uveren sam da ova Vlada i ovaj premijer nisu zainteresovani za postizanje bilo kakvog sporazuma u dijalogu. Njima odgovara da se održi sadašnje stanje – smatra Čolaku.

On dodaje da status quo može da odgovara samo Srbiji, nikako Kosovu.

– Kosovo ima obavezu prema Evropskoj uniji jer je to jedan od uslova za članstvo, a Srbija ima otvorena mnoga poglavlja i nema potrebe da žuri sa zaključivanjem poglavlja 35 koji se odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom – tvrdi Čolaku.

Jedini razlog zašto je Kurti pozvan u Pariz na razgovor sa Makronom, prema Čolakuu, je zbog arogancije koju je pokazao u dijalogu.

– On je u bio u Jelisejskoj palati samo zbog dijaloga, i ni zbog čeg drugog. Da nije stvorio neprijatnosti, ne bi ni bio pozvan. Zabrinutost je velika jer su vlasti Kosova u nekoliko navrata pokazale određenu dozu arogancije tokom dijaloga – smatra Čolaku.

On smatra da su prethodne vlade Kosova pravile greške i propuste, ali Kosovo nije bilo tretirano kao faktor koji ometa pregovore sve dok nije uvelo takse Srbiji. Od tada, prema njegovim rečima, međunarodna zajednica smatra da Priština podriva proces dijaloga.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here