EPA/Filip Singer
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da veruje da je evropski predlog dobra osnova za sporazum sa Srbijom i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali je dodao da nije dobio nijedan adekvatan argument za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kurti je za RTK2 dodao da “ne smatra potrebnim da se pravi ZSO, ali da je spreman za razgovore o pravima nevećinskih zajednica”.

On je dodao da se mora shvatiti da je veoma važno da oni koji žele više prava nego što im daje Ahtisarijev plan snose teret rasprave.

– Ahtisari je dobio Nobelovu nagradu za mir, šta bi dopunilo Ahtisarijev plan, koji su argumenti za njegove mane. Teret argumentacije treba da bude na onima koji zahtevaju nešto drugo ili nešto više – rekao je Kurti u intervjuu za RTK 2, koji će biti emitovan u nedelјu uveče.

Govoreći o povratku Srba u institucije, posebno u policiju, Kurti je rekao da se ne slaže sa trenutnom situacijom i da ne želi da Srbe na severu zamene Albanci. On je najavio 123 projekta za mala preduzeća i start-ap, od kojih je 48 namenjeno srpskoj zajednici.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here