EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je na poziv austrijskog instituta “Karl Rener” u Beču govorio o ideji ujedinjenja sa Albanijom, mogućem priznanju Kosova od Španije, Vašingtonskom sporazumu i novoj administraciji u SAD, rekao je da Deklaracija o nezavisnosti Kosova” nije zamišljena kao “nezavisnost od Albanije, već kao oslobođenje od Srbije”.

Kurti, istakao da mu nije cilj i zamisao da ujedinjenje Albanije i Kosova “izazove rat ili da izazove nedemokratske sukobe bilo koje vrste”.

– Po ovom pitanju, želim da istaknem činjenicu da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nikada nije bila zamišljena kao nezavisnost od Albanije, već kao oslobođenje od Srbije i to nikada nećemo zaboraviti. Dakle, svi Albanci koji bi hteli ovu uniju, oni nisu protiv bilo koga i nije nam namera da nas učinimo većim, već da doprinesemo boljitku i slobodi, odnosno kao izraz slobode, a ne kao izraz agresije. Kao premijer, u ovom mandatu dobio sam ’kartu’ za rad i pravdu i to su moji prvi i najvažniji prioriteti – rekao je Kurti.

Kada je reč u mogućem potezu Španije u vezi sa otvaranjem Kancelarije za trgovinu i kulturu u Prištini, Kurti je ocenio da je to korak u pravom smeru.

– Verujem da Španija treba da ide u pravcu Slovačke i Grčke, koje priznaju kosovski pasoš, a sa naprednjačkom vladom, optimista sam da su ovi znaci koje vidimo iz Španije u pravom smeru i da uskoro možemo očekivati neke pozitivne pomake – rekao je Kurti.

On se dalje osvrnuo na Vašingtonski sporazum za koji je rekao da ima pozitivne elemente kao što je priznanje od strane Izraela.

– Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, ima mnogo elemenata u tom sporazumu, ne kažem da nijedan nije dobar, na primer uzajamno priznanje sa Izraelom je pozitivno, ali opet moram da kažem da su bilateralne obaveze Kosova i Srbije od 4. septembra prošle godine bile više taktički potez Trampove administracije pre tamošnje izbore. U tim tačkama sporazuma vidim napor za brzo rešenje koje bi pomoglo međunarodnom imidžu bivšeg predsednika i lokalnoj politici, umesto da pomogne Kosovu i Srbiji da napreduju – smatra on.

Kurti je izrazio optimizam u pogledu novog američkog predsednika i dodao da misli da je situacija sada drugačija na bolje.

– Naravno, predsednik Bajden je verovatno lider za naprednjake u svetu, ako pogledate njegov program on je socijaldemokrata i mislim da je to ono što treba nam npr. za klimatske promene, prava radnika, prava žena, tako da sam sada mnogo optimističniji jer prvo znamo ko je predsednik Bajden, a drugo za njegov program – rekao je kosovski premijer.

Takođe je pomenuo ideju o razmeni teritorija, za koju je rekao da je definitivno propala, ali ne znači da je mrtav.

– Odbio sam ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, jer je to značilo nove sukobe i krvoproliće. Cilj je bio podela Kosova a ne razmena. Mislim da dijalog između Kosova i Srbije treba da bude transformativan za živote ljudi. Verujem da Republika Kosovo mora da se brani kao država i narod Kosova neće prihvatiti ideju o razmeni teritorija. Ne kažem da je ideja o razmeni teritorija i podeli Kosova mrtva, ali ideja koja je postala kao projekat definitivno je propala – rekao je Kurti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here