EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Dugogodišnji diplomata Vladislav Jovanović kaže da se SAD posebno žuri da što pre zatvore otvorena pitanja na Balkanu i da ubrzaju put učlanjenja preostalih država na Balkanu u atlantski pakt i zato im je potrebno da niko ne ometa brzinu rešavanja kosovskog pitanja.

Na pitanje da li SAD i EU zahtevom da formira Zajednicu srpskih opština šalju poruku kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da mu vreme ističe i da dijalog treba da shvati ozbiljno, Jovanović je rekao da u tom smislu Kurti pomalo precenjuje svoje mogućnosti i ne popušta da se uklopi u sadašnji prioritetni dnevni red američke geopolitike na Balkanu.

– To je jedna mogućnost. Druga je da je to jedna od igara koja treba da smire našu razdraženost što bi omogućilo nesmetano dalje odvijanje dijaloga, razume se, u samo jednom pravcu, a to je priznanje tzv. Kosova – kaže Jovanović.

Šta je od toga moguće i realno, navodi Jovanović, pokazaće razvoj događaja.

– Pribojavam se da je ovo umirenje Srbije koja je bila razdražena povodom poslednjih provokacija Prištine zbog čega se oni pribojavaju da bi Srbija mogla i da ode korak dalje u pravcu političkih očekivanja drugih zemalja, pre svega Rusije. To je jedna filigranska igra koja se ne vidi mnogo na površini – rekao je Jovanović.

Objasnio je da ta igra sadrži dve mogućnosti, od kojih je jedna koja se nudi kao očiglednija javno izečena, a to je požurivanje Kurtija da ispuni ono što nije ispunio kako bi se ubrzalo dalje rešavanje osnovnog pitanja, a to je puna normalizacije odnosa, ali bez izlaženja u susret željama Srbije, nego uz privođenje Srbije svršenom činu.

– To je po meni možda verovatnije nego ono drugo, ali treba zadržati pogled na ove mogućnosti i sačekati pre nekog konačnog zaključivanja. Sve su karte i dalje otvorene, igra se brza igra, nema više vremena za velika odugovlačenja i čekanja. Prioritet za Ameriku su njeni interesi, sve drugo može da pričeka ili da se u to uklopi – naveo je Jovanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here