Instagram.com/buducnostsrbijeav
Nema nove runde razgovora dok Priština ne ispuni preuzete obaveze iz Brisela

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji trenutno boravi u Prištini, najavio je da se radi na zakazivanju nove runde dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine.

Veliko je pitanje, međutim, da li će do tog sastanka uskoro uopšte doći zato što su kosovske vlasti još jednom zaoštrile retoriku. Najpre je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio da vlasti Kosova uveliko pripremaju tužbu za genocid protiv Srbije, kao i da će uvesti mere reciprociteta prema Beogradu, a zatim je predsednik opštine Srbica Bekim Jašari, sinovac bivšeg komandanta OVK Adema Jašarija, bio daleko konkretniji poručivši da “Albanci neće dozvoliti da Kosovo, koje su njihovi prethodnici dobili ratom, izgube za pregovaračkim stolom”.

Sagovornici “Vesti” su jednoglasni da ovakve izjave ne doprinose smirivanju tenzija i nastavku dijaloga.

Politički analitičar Dragomir Aneđelković ide i korak dalje ocenjujući da je nastavak pregovora “besmislen” ukoliko vlasti u Prištini ne realizuju sve ono na šta su se do sada obavezali.

– Kurti samo podiže “lestvicu” provokacija, a zapravo unapred navodi teme zbog kojih ne želi da ispuni ono što su njegovi prethodnici potpisali. Otuda ne može biti novih pregovora sve dok se prethodno potpisano između Beograda i Prištine i ne realizuje. Beograd je ispunio sve što je potpisao, a Priština bi da nastavi pregovore, a da gotovo ništa nije ispunila – ističe Anđelković.

Dragomir Anđelković

Za ovog političkog analitičara, ponovljene pretnje Kurtija tužbom za genocid nisu nova provokacija samo Srbiji, već i Evropskoj uniji.

– Čudi da se Lajčak kao specijalni evropski predstavnik za dijalog ponaša kao da ne vidi šta se zaista dešava i ko je suštinski generator problema. Sve dok bude tako uveren sam da neće biti ni pomaka u dijalogu, ali i pregovorima. Na Evropskoj uniji je da ovog puta bude više nego jasna i stavi do znanja Prištini da više neće tolerisati dosadašnje ponašanje – zaključuje Anđelković.

Direktor DIC Veritasa Savo Štrbac, koji je učestvovao u pisanju kontratužbe za genocid protiv Hrvatske, ocenjuje da su najave tužbom za genocid protiv Srbije “pretnje praznom puškom” i u isključivoj funkciji zauzimanja “pozicije” pred novu rundu dijaloga na najvišem nivou.

– Ima u toj najavi Kurtija svega. Iz iskustva znamo da će se svaki problem, pa tako i ovaj između Beograda i Prištine na kraju završiti pregovorima. Pred te pregovore svaka strana pravi taktiku kako da ostvari najbolje rezultate, a Albanci su se očigledno opredelili na strategiju pretnji i pritisaka – kaže Štrbac.

Srbi najviše stradali

Savo Štrbac ocenjuje da je za Srbiju najpametnije da u slučaju tužbe, odmah usledi kontratužba za genocid.

– Možda su u broju žrtava Albanci najveći stradalnici rata 1999. godine, ali kada je reč o kontinuiranom egzodusu stanovništva, etničkom čišćenju cele teritorije, a zatim i uništavanju kompletne imovine, onda su Srbi daleko više stradali i ta istorija zločina je mnogo duža od perioda s kraja devedesetih godina prošlog veka – ističe Štrbac.

Ponižavanje Evropske unije

Dragomir Anđelković smatra da Lajčak ne treba da se bavi zakazivanjem novih termina za dijalog na najvišem nivou, već da se ozbiljno pozabavi pitanjem kada će Priština početi da realizuje sve ono na šta se obavezala, a posebno kada je reč o Briselskom sporazumu.

– Otuda su izjave kosovskih zvaničnika otvoreno ponižavanje, ali ne njega, već Evropske unije. Pa Evropska unija je bila garant Briselskog sporazuma koji albanska strana ne samo da ne poštuje, već otvoreno govori da neće ispuniti ništa od onog na šta se obavezala – naglašava Anđelković.