EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je projekat razmene teritorija i korekcije granica između Srbije i Kosova propao, ali da ta ideja nije mrtva, prenosi Koha.

– Moramo biti oprezni. Ovakva rešenja o razmeni teritorija mogu otvoriti Pandorinu kutiju – rekao je Kurti za nemački “Zidojče cajtung”.

Kada je u pitanju sporazum o železničkoj liniji između Srbije i Kosova, koji je nedavno potpisan u Minhenu, Kurti kaže da je to izjava o namerama bez puno detalja.

– Naravno da nam treba više puteva i železnica. Ali pregovore je vodila prethodna vlada, mi nismo bili uključeni. Imam rezerve. Između ostalog, zbog toga što je pitanje da li bi finansiranje bilo u skladu s Ustavom. Nisam video konačnu verziju dogovora. Ni ministar za infrastrukturu, niti ja kao premijer nismo potpisali tu izjavu – rekao je Kurti.

“Ne možemo se vratiti u Miloševićevo vreme”

Prema njegovim rečima, izaslanik Donalnda Trampa za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grinel uneo je novu energiju u dijalog Beograda i Prištine.

– Ne verujem da postoje loše namere. Ali sada kada Kosovo ima novu vladu, takvi pregovori se ne mogu voditi između predsednika. To bi trebalo da rade izabrane vlade – smatra Kurti.

On je istakao da nije protiv dijaloga sa Srbijom, ali smatra da bi on trebalo da se odvija na jasnim principima koji su obavezujući za obe strane.

– Srbija mora prihvatiti stvarnost: Kosovo je nezavisna država. Ne možemo se vratiti u Miloševićevo vreme. Što pre to prihvate, bolje je za obe strane – istakao je Kurti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here