EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je danas, nakon sastanka u Briselu, da je problem što ne postoji međusobnog priznanja Prištine i Beograda.

Kurti je, u izjavi novinarima, kazao da je s njegove tačke gledišta ovaj „prvi sastanak o budućem dijalogu” bio konstruktivan.

– Biće teško, ali ja sam optimista, ne zato što sam to uvek, već što sada imamo iskreni pristup problemima i suština našeg konflikta je nedostatak međusobnog priznavanja. Niti Srbija priznaje Kosovo, niti Kosovo Srbiju – istakao je on.

Kurti je podsetio da je i američki predsednik Džozef Bajden jasno rekao da je neophodno međusobno priznavanje.

– Mislim da zajedno možemo mnogo brže nego što drugi misle da krenemo evropskim i evroatlantskim putem. Naši odnosi bi trebalo da se poboljšaju principom reciprociteta – poručio je on.

S tim u vezi je kazao da, pošto u Srbiji postoje nacionalna veća Albanaca i Bošnjaka, Nacionalno veće Srba može da se uspostavi na Kosovu.

– Taj reciprocitet, dodaje, može doprineti smanjenju tenzija i prekidu loših odnosa – dodao je on.

Kurti smatra da bi bilo dobro da “Kosovo i Srbija potpišu deklaraciju o miru, uz jasnu poruku da nijedna strana neće napasti drugu”.

Predlaže da se takav dokument potpiše dan posle Samita NATo u Briselu, i da bi to doprinelo sigurnosti i miru u regionu i šire.

Na komentar novinara Tanjuga da li u prilog tome idu i radikalni stavovi kosovskih zvaničnika koji podstiču napade na Srbe i verske objekte Kurti je uzvratio tvrdnjom da na KiM nema međuetničkih problema na Kosovu, ali da Kosovo ima problema sa Srbijom.

Ukazao da na Kosovu postoje mesta u kojima rade zajedno Albanci, Srbi, Bošnjaci, Turci, Goranci.

– Mislim da i Srbi i Albanci i svi u regionu, ne samo na Kosovu i u Srbiji, imaju dva glavna zahteva, a to su zapošljavanje i pravda. To je najveća briga, a ne to što Srbija želi da zloupotrebljava Rezoluciju UN 1244 i kaže da nikada neće priznati Kosovo – objasnio je on.

Rekao je da ne vidi boljeg i drugačijeg rešenja od međusobnog priznanja i da misli da što se to pre desi bolje i za Srbiju.

Na primedbu novinara da to misli on i američki predsednik Bajden, Kurti je rekao:

– Moj stav je bio i da je potrebno oslobođenje Kosova i dogodilo se. Ako smo pre 13 godina mi proglasili nezavisnost od Srbije, došlo je vreme da i Srbija proglasi nezavisnost od Kosova, da se ne bavi nama i sarađuje na evropskom putu. Uveren da naše dve republike mogu početi novo poglavlje u najnovijoj istoriji Balkana i biti primer drugima u regionu – podvukao je on.

Kada je reč o tome kako je protekao susret sa predsednikom Vučićem Kurti tvrdi da nije bilo niakavih incidenata, niti situacija na rubu incidenata na današnjem sastanku.

– Držali smo distancu više od dva metra. Atmosfera je subjektivna stvar. Za mene je diskusija bila konstruktivna i suštinska. Najvažnije je da ne idemo okolo i ne vidimo slona u sobi. Nedostatak međusobnog priznanja je suština problema – dodao je on.

Kurti je preneo da građani Kosova ne mare mnogo za dijalog.

– Oni traže pravdu i zaposlenje. Kada se vratim tamo neću moći da se bavim mnogo ovim pitanjem – istakao je on.

Kurti je rekao da je na današnjem sastanku dao četiri predloga.

Jedan se ticao pronalaženja nestalih lica, rekavši da o tome treba pitati Odalovića i Zorana Anđelkovića, jer je Dušan Mihajlović, kako tvrdi Kurti, rekao Nenadu Čanku da postoji 16 masovnih grobnica po Srbiji, pa treba istražiti još 11.

Takođe je dao, dodaje, predlog o reciprocitetu, kao i SEFTA, da bude kao EFTA EEA, te i potpisivanje deklracije o miru.

Preneo je da na predlog o SEFTA srpska strana nije odgovorila, dok je ostala tri odbacila.

2 COMMENTS

  1. Eeeee, siptar nas priznaje ceo svet, vi ne treba da nas priznate vi niste drzava vi ste Srbija????????????

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here