Tanjug
Petar Petković

Stavom da dijalog Beograda i Prištine mora biti utemeljen na četiri ultimatuma Srbiji, Aljbin Kurti je na bestijalan način objavio kraj dijalogu i poništio sve ono što je za pregovaračkim stolom dogovoreno u Briselu za poslednjih osam godina, tvrdi Petar Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručuje da Kurtijeve pretnje da je uslov za nastavak dijaloga da Beograd prizna takozvano Kosovo i da prizna navodne zločine na Kosovu i Metohiji, direktno urušavaju i poništavaju svaku budućnost dijaloga i pronalaženja kompromisa. To se, kako ističe, posebno u Kurtijevom stavu da neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, što je najvažnija obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma.

– Kurti je time pokazao da ga pregovori koji bi vodili pronalaženju trajnog i održivog rešenja na ovim prostorima, uz međusobne napore ka građenju mira i suživota, apsolutno ne zanimaju. Umesto toga, Kurti direktno ruši mir i stabilnost u regionu i od Zapadnog Balkana pravi tinjajuće bure baruta – upozorava Petković.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da pregovori budu zasnovani na ultimatumima Prištine, nametnutim i jednostranim rešenjima na koja Brisel žmuri, jer takvi pregovori ne vode nigde.

– Zbog toga očekujemo hitnu, oštru i nedvosmislenu reakciju Brisela na ovakvo antisrpsko delovanje i urušavanje dijaloga i jasnu poruku da li Evropska unija vidi dijalog kao ucenu i ultimatum prištinske strane -poručuje direktor Kancelarije za KiM.

U EU, međutim, očigledno ne vide potrebu da Kurtiju skrenu pažnju da prestane sa slanjem ucena i ponižavajućih poruka, kojima bilduje rejting među Albancima. Naprotiv! Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine veruje da će se zamrznuti proces uskoro pomeriti sa mrtve tačke.

– Mislim da možemo očekivati prvi susret Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija dovoljno brzo, bez nepotrebnog odlaganja. Tako smo se dogovorili sa novim premijerom, gospodinom Kurtijem. On treba da završi formiranje institucija. Preostao je izbor predsednika i priprema novog tima. Posle toga očekujemo da su spremni za nastavak. On (Kurti) mi je rekao da je spreman da dođe u Brisel da se sastane sa predsednikom Vučićem, koji mi je rekao da je on spreman da dođe kad god bude pozvan – poručuje Lajčak.

Haradinaj opet maše “velikom Albanijom”

Dok EU veruje u nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Kurtija u pretnjama i ucenama u stopu prate drugi albanski lideri, pre svih predsednik Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj (na slici).

– Ako ne dobijemo zasluženo mesto u UN i NATO, nećemo ostati sami. Nećemo ostati bez porodice. Mi smo albanska nacija, pridružićemo se našoj albanskoj porodici – poručio je Haradinaj.