EPA/STRINGER
Aljbin Kurti

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, izjavio je da će se sastati sa predstavnicima Srpske liste i razgovarati sa njima o ispunjenju ustavne obaveze – davanju ministarstva Srbima.

Kurti kaže da će se, s obzirom da nema druge srpske manjine u Skupštini Kosova osim Srpske liste, sastati i sa strankom koju vođa Samoopredeljenja naziva produženom rukom Beograda, prenosi Gazeta Ekspres.

“Do dana potvrđivanja izbornih rezultata nadali smo se da će možda drugi srpski poslanik koji nije sa Srpske liste uspeti. Moj problem sa Srpskom listom nije zato što je srpska. Na kraju je potvrđivanje pokazalo da to nije moguće“, rekao je Kurti.

Kandidat za kosovskog premijera navodi da će se sastati sa Srpskom listom, i postupati onako kako Ustav Kosova predviđa imenovanje ministra iz redova srpske zajednice.

„Ne želim ekskomunicirati Srpsku listu, već želim da se sastanem sa njima i razmotrimo ovo pitanje i još jednom naglasim da ću poštovati Ustav u ovom pitanju. Čak i po tom pitanju, ali ne mešajmo ustavnu obavezu sa političkom koalicijom. Mi nemamo obavezu da vladamo u političkoj koaliciji sa Srpskom listom“, rekao je Kurti.

Srpska lista, na vanrednim izborima na Kosovu, osvojila je svih deset poslaničkih mesta koja su u Skupštini Kosova rezervisana za srpsku zajednicu.

2 COMMENTS

  1. Nje im drago da Srpska stranka udje u
    vladu. Kosmetom odlucuje SAD, sto oni
    kazu tako mora biti. Siptari nemaju pojma
    kako treba da funkcionise jedna pravna
    drzava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here