EPA/Ermal Meta
Aljbin Kurti

Sednicu skupštine u Prištini, na kojoj je Aljbin Kurti trebalo da predstavi izveštaj o dijalogu sa Beogradom, obeležila je njegova polemika sa opozicijom.

Opozicija ga je kritikovala da nema strategiju za dijalog sa Beogradom, da ide u Brisel bez platforme i strategije.

Lider Alijanse za budućnost KiM Ramuš Haradinaj optužio je Kurtija da beži i da se krije, najverovatnije od Srbije, prenosi Koha.

– Danas pred nama nije premijer, već lider koji ne zna zašto, ali je odlučio da se krije i beži. Nije mi jasno od koga. Od koga bi drugog do od Srbije koja ima prevlast nad njim. A on nema jasne odluke i objašnjenja za poziciju Kosova. Da li se možda krije od međunarodnih partnera – rekao je Haradinaj.

On je dodao da se Kurti možda krije i od SAD jer ih nije pozvao da se dogovore oko dijaloga.

– Kako se premijer Kosova usuđuje da ide na sastanke pod pokroviteljstvom EU bez SAD. Zašto se ne obrati predsedniku SAD da zatraži specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije – rekao je Haradinaj.

Lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj rekao je da se Kurti ponaša kao polaznik letnje škole i da je u Skupštinu došao kao na seminar.

– Način na koji govori o dijalogu je šarlatanstvo. Očekivao sam da danas pričamo o dijalogu i da premijer iznese principe, ciljeve, krajnje rokove. Međutim, građani bi trebalo da znaju da dijalog nije politički spremljen na diplomatskom nivou – rekao je Hodžaj.

On je optužio Kurtija da ima pogrešan pristup dijalogu i da ide na njega bez platforme i strategije.

– Kršite vaše obećanje da u dijalog nećete ući bez izvinjenja. Aljbinov novi dijalog je fotografija sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem. To je ono što smo videli juče u dvorištu Univerziteta. To su nova ovlašćenja za ZSO. Očekujemo da nam kažete da li će nas preostalih pet država EU priznati,da li ćemo ući u NATO, da li će biti uzajamnog priznanja – rekao je Hodžaj.

Lider Demokratske stranke Kosova Ljumir Abdidžiku poručio je Kurtiju da ne sme da izbegava obaveze koje ima kao premijer i da ne misli da ga niko neće osuditi zbog procesa dijaloga.

– Idete nepripremljeni u dijalog. Postoje određeni principi od kojih premijer ne može da odustane. prvi princip je da se dijalog održava sa Kosovom, ne zbog Kosova – rekao je lider DSK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here