EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da ga 12. jun podseti na dešavanja na Kosovu 1999. godine i dodao da Srbiju smatra odgovornom za “zločine počinjene na Kosovu”.

Kurti je na centralnoj manifestaciji “Od egzodusa do slobode” u Muzejskom vozu u Blacu na prelazu Đeneral Janković, kazao da su pre 23 godine u Blacu stotine hiljada Albanaca danonoćno čekali nadajući se da je njihov spas u Makedoniji.

– Prošlo je 23 godine od puta do slobode o kojoj smo oduvek sanjali, 23 godine kada se NATO avionima iznad Kosova pridružila pešadija NATO na Kosovu, dok je povlačila srpske snage i susrela vojnike OVK i civilne izbeglice, što je toliko bolno da je neopisiv osećaj za mnoge od nas smo danas ovde, u mestu gde su stotine hiljada Albanaca dane i noći provodile u šatorima po blatu, suncu i kiši nadajući se da će se spas naći van granica. Stotine hiljada sunarodnika su proveli neprospavane noći upravo u ovom kraju ljuti i ogorčeni zbog svog nasilnog proterivanja iz svojih domova i iscrpljeni i razoreni osećajem fizičkog i duhovnog umora – rekao je Kurti.

On je dodao da se naporno rade na rešavanju institucija prošlosti, kao i da Srbiju smatraju odgovornom za zločine počinjene na Kosovu.

– Vredno radimo na tome da se pozabavimo institucijom prošlosti, kao i da Srbija bude odgovorna za zločine počinjene na Kosovu nad nama. Zato se u ovakvim trenucima moramo okupiti i setiti se rata da očuvamo mir, da stegnemo bol koji osećamo i da se posvetimo da učinimo najbolje za budućnost Kosova, naše generacije i budućih generacija, svake godine na ovaj datum moramo da obeležimo novi napor u socio-ekonomskom programu i veći zahtev u evropskim i evroatlantskim integracijama. Na ovaj način moramo da proslavimo Dan oslobođenja Kosova proglašavajući nove napore u okviru realizacije projekta u koji nas naše oslobođenje stavlja – rekao je Kurti.

1 COMMENT

  1. Daće Bog doći će da kada će srbi i Srbija slaviti dan oslobodjenja od te Vaše tiranije i slaviti dan pobede i vašeg oslobodjenja na KosMetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here