EPA/Filip Singer
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas je izrazio “zabrinutost” što, kako je naveo, Srbija snažno naoružava svoju vojsku opremom koju dobija iz Rusije i Kine, i dodao da ne isključuje “ni mogućnost izbijanja rata na Kosovu”.

Kurti je za hrvatski “Večernji list” dodao i da je “najopasnije to što vođstvo Srbije smatra da ta zemlja duguje previše Rusiji i da je ona majka Srbiji” i smatra da su zato okolnosti na Balkanu “pune rizika i strepnje”.

Kako tvrdi, Srbiji je da bi normalizovala odnose sa Kosovom potrebno da se distancira od Miloševićevog režima, i od ruskog predsednika Vladimira Putina, jer smatra, da je “nedistanciranje” glavna prepreka ne samo za mir na Kosovu nego i na zapadnom Balkanu.

On je ponovio da Priština traži da rezultat dijaloga bude pravno obavezujući sporazum koji će “uspostaviti potpunu normalizaciju odnosa međusobnim priznavanjem”.

Odgovarajući na pitanje zašto se protivi formiranju Zajednice srpskih opština, on je ponovio tvrdnju da bi to bio uvod u stvaranje nove Republike Srpske, kao i da su dogovor u Briselu postigli njegovi prethodnici koji nisu marili za interes Kosova, prenosi Kosovo onlajn.

Petković: Ponovo pretnje i ratni pokliči Aljbina Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da kada se mrzitelji svega srpskog udruže, ponovo svedočimo otvorenim pretnjama i ratnim pokličima Aljbina Kurtija, koji je u intervjuu “Večernjem listu” našao plodno i pogodno tlo za svoje ratnohuškačke pretenzije.

– Svoju bolesnu opsesiju ratom i sukobima Kurti očigledno ne može, niti želi da sakrije, već se njima otvoreno hvali, pa sa svakom novom porukom svedočimo novim pretnjama po mir i stabilnost na području, ne samo Kosova i Metohije, nego i čitavog Zapadnog Balkana –  ukazao je Petković, saopšteno iz Kancelarije za KiM.

On je naveo da ono što u svim krizama i sukobima Kurtijev pomračen um ne vidi, jeste da su njegovi napadi na Srbe puni logičkih grešaka, kršenja sporazuma i naposletku mržnje prema Srbima.

– Dok se povremeno hvali kako je “Srbija slaba, a Kosovo nadmoćno” (izjava od 8. septembra), sada tvrdi kako se Beograd naoružava i demonstrira svoju snagu – istakao je Petković.

Istina je da je jedini koji ima potrebu da odmerava mišiće i preti sukobima da bi sakrio svoju infantilnost, upravo Kurti, dok Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posvećeno čuva mir i stabilnost, ali čuva i srpski narod na Kosovu i Metohiji od Kurtijevih nasrtaja, naveo je Petković.

– A KiM će ostati kolevka Srbije, želeo to Kurti da prihvati ili ne – poručio je Petković.

On je dodao da se nada da su njegov ratni poklič iz “Večernjeg lista” dobro pročitali i razumeli oni koji moraju da ga obuzdaju pre nego što se prostor Kosova i Metohije pretvori u novo žarište sukoba i nateraju ga da formira Zajednicu srpskih opština i to onako kako je dogovoreno u Briselu, pre skoro deset godina i nikako drugačije.

2 COMMENTS

  1. Koljevku,smo mi srbi napravili n’a tudje gnezdo,Sad prdimo i placemo.Lazemo sam Sebe.Ukrainu za 6 méseci, napustilo 10 milliona ljudi,Ako Srbija pocinje neki rat ,Okruzena Nato Drzavama,Srbija Za Mesec Dana ce nestati.Zalosno za one Koji misle da je jakaSrbija.

    • iza Srpskog imena se krije jedan siptar to se vidi po kvalitetu gramatike ! zato sam sa osmehaom na licu procitao tekst, samo moram dodati da doticni gospodin koji se lazno predstavlja pregleda , npr, gegorafske karte koje su sacinili razni putopisci iz 12 veka i neka vidi dali se igde pominje njegova republjik kosovo ( uzgred i ime nisu uspeli da iznadju na njihovom jeziku vec koriste Srpsku imenicu kao geografsku odrednicu ) , bojim se da ce naci samo SERBIA !
      ja kosovarima / Siptaroima i ne zameram jer su ih decenijama i vekovima ucili mrznji prema svemu sto je Srpsko tako da utoliko i razumem ovo neznanje !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here