EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Prištinski premijer Aljbin Kurti poslednjih nedelja radikalno zaoštrava svoju retoriku i sve glasnije zvecka oružjem”, ali i otvoreno provocira Srbe na severu pokrajine.

Izgradnju nove baze za potrebe specijalne policije u Jasenoviku kod Zubinog Potoka, na uzurpiranoj srpskoj zemlji, ali i nedavni upad pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga na sever, Kurti je začinio novom tvrdnjom za švajcarski list “Republika” da postoje četiri razloga koji bi mogli da proizvedu sukob sa Srbijom, a da je jedan od ključnih taj što Beograd ne priznaje nezavisnost pokrajine.

Admiral u penziji Boško Antić kaže za “Vesti” da stalnim pretnjama, zvaničnici Prištine na čelu sa Aljbinom Kurtijem, nastoje da održe tenzije koje su na granici stvarnog sukoba sa Srbijom.

– Jasno je da te pretnje kreiraju oni koji su omogućili da Kosovo proglasi nezavisnost i čini se sve da se stalnim pretnjama preostali deo Srba protera sa Kosmeta. Zbog toga te pretnje treba ozbiljno shvatiti, jer je jasno da krizu na Balkanu ne izaziva Kurti, već oni koji su prouzrokovali rat u Ukrajini. NATO je svojim naoružavanjem Ukrajine praktično u sukobu sa Ruskom Federacijom i mnogi argumentovano tvrde da je treći svetski rat počeo – ističe admiral Antić.

Proračunati potezi

On dodaje da su svi potezi Prištine dobro proračunati. Admiral Antić ukazuje da je upad paravojnih jedinica na sever Kosova bio poruka Srbiji da Priština ima svoju vojsku i da planira da nastavi sa naoružavanjem po modelu koji je sproveden u Ukrajini.

– Međutim, bez podrške NATO-a, prištinske oružane snage nemaju nikakve šanse u sukobu s Vojskom Srbije. Da bi došlo do te podrške, Albancima je potrebno da se spreči svaka vojna pomoć Srbiji, posebno Rusije, jer Putin nije Jeljcin. Zbog toga je na udaru prijateljski odnos predsednika Republike Srbije i Ruske Federacije – objašnjava admiral Antić i naglašava da Srbija ima razrađene planove delovanja Vojske Srbije u svim mogućim situacijama eskalacije tenzija na Kosmetu.

Kriju strah

Komentarišući tvrdnju Kurtija da postoje četiri razloga za mogući sukob sa Srbijom, admiral Boško Antić kaže da je ta pretnja posledica više faktora.

– Prvi od njih je činjenica da rat protiv Srbije i Srba nije završen potpisvanjem Kumanovskog sporazuma već je nastavljen drugim sredstvima i danas ni predstavnici privremenih prištinskih institucija, a ni njihovi pokrovitelji više ne spominju Rezoluciju 1244. Drugi razlog je svakako govor predsednika Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN, u kome je izneo našu istinu i jasan stav da Srbija nikada neće priznati nezavisnost tzv. Kosova – ističe admiral Antić i dodaje da Kurtija boli i činjenica da sve više država povlači priznanje, što kod zvaničnika u Prištini izaziva strah, pa pokušavaju da ga neutrališu poredeći situaciju na Balkanu s onom iz Ukrajine.

Pretnja i za Srpsku

Admiral Antić ukazuje da se svojom izjavom Kurti uključio u pritiske NATO, a pre svega zemalja Kvinte, na Srbiju da prizna Kosovo, uvede sankcije Rusiji i prikloni se Zapadu.

– Cilj zapada je da se uticaj Moskve u regionu naruši i Srbija dovede u situaciju da ostane bez saveznika kao 1999. godine, opkoljena članicama NATO-a. I to uz stalne pretnje iz Prištine, kao i s pretnjom da se ukine Republika Srpska, jer se oni koji su potpisali Dejtonski sporazum ponašaju kao da on ne postoji – zaključuje admiral Boško Antić.

Sever opkoljen

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun ističe da Priština svakodnevno preduzima provokacije prema srpskom narodu i na sve načine pokušava da destabilizuje situaciju u južnoj srpskoj pokrajini. On naglašava da je Priština brojnim naoružanim formacijama u potpunosti okružila sever.

– Do sada su ugrožavali srpski naroda na severu KiM i južno od Ibra. Tu su bile baze za specijalne parapolicijske jedinice, ali i tzv. kosovske bezbednosne snage, i to je bila neka vrsta potkovice – rekao je Drecun i pojasnio da je sa izgradnjom novih baza došlo do zaokruživanja vojnog zaposedanja teritorije.

Pritom, Drecun kaže da zabrinjava što se ništa od toga ne dešava bez znanja zemalja Kvinte (SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije).

Uplašeni i Albanci

Aleksandar Gudžić, istoričar iz Gračanice, kaže za “Vesti” da pojačane tenzije, ali i sve oštrija retorika iz Prištine stvaraju opravdanu uznemirenost Srba.

– Kurti svojim izjavama i akcijama, posebno na severu pokrajine, želi da izvrši pritisak na deo međunarodne zajednice, ali i na Srbiju kako bi priznala nezavisnost Kosova. Cilj je zaokruživanje kosovske samoproklamovane države u njegovom mandantu. Apsurdno zvuči, ali Kurti je bio apsolutni pobednik prošlogodišnjih izbora, a danas njihov najveći gubitnik uz koga su ostale samo najradikalnije političke opcije. Sve druge političke opcije na Kosovu distancirale su se i ne odobravaju ovakav način dijaloga sa zvaničnim Beogradom – objašnjava Aleksandrar Gudžić.

On upozorava da se zapaljiva retorika, ali i akcije kosovske policije reflektuju i na međunacionalne odnose.

– Sve više je provokacija, ali i otvorenih napada na Srbe. U poslednjem incidentu izboden je mladić u Babinom Mostu. Plašim se da će ove tenzije proizvesti još veće probleme i da će se situacija otrgnuti kontroli. O tome moraju da razmišljaju u Prištini – upozorava Gudžić.

Paravojska se ukopava

Direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću opet je zabranjen ulazak na Kosovo gde je na Krstovdan, planirao da otvori trg posvećen nevino stradaloj braći Milić u Kosovskoj Mitrovici i u bolnici poseti napadnutog srpskog mladića Nemanju Mitrovića.

Petković tvrdi da svi ovi događaji nedvosmisleno ukazuju da Priština ne želi nastavak dogovora sa Beogradom, a navode Kurtija o tome šta bi moglo da prouzrokuje eventualni sukob, nazvao je ratobornim planom.

– To je ništa drugo do pretnja ratom i poruka da će Priština posegnuti za oružjem kako bi primorala Beograd da prizna takozvano nezavisno Kosovo. Istovremeno dok plaši svoje sunarodnike i svet nekakvom izmišljenom vojnom pretnjom Srbije, Kurti na severu KiM razmešta i ukopava teško naoružane pripadnike specijalnih snaga policije i šalje patrole nezakonito formiranih Kosovskih bezbednosnih snaga, paravojske formirane protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN – rekao je Petković.

Majčino srce tužno i srećno

U Severnoj Mitrovici svečano je otvoren obnovljeni Trg Braće Milić, posvećen Srđanu, Bobanu i Goranu koji su nastradali u ratu 1999. godine i neposredno nakon njega.

Ceremoniji su prisustvovali njihova majka Nada Milić, predstavnici Srpske liste i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Borislav Tajić, a bakarni spomenik predstavlja tri božura.

Kao što smo pisali, Srđan Milić (26), vodnik prve klase, s vozilom je na zadatku naišao na minu i preminuo 04. aprila 1999. godine na VMA. Deset dana kasnije poginuo je i potporučnik Boban Milić. Njihov brat Goran preminuo je od tuge za braćom 13. maja naredne godine u izbeglištvu u Kraljevu. Posmrtni ostaci Srđana i Bobana preneti su kasnije u Kraljevo i sahranjeni su pored najstarijeg brata.

Spomen ploču sada je otkrila njihova majka Nada. Zahvaljujući se prisutnima, kazala je da je njeno srce prepolovljeno.

– Pola je tužno, a pola je veselo kada vidim ovaj narod koji je ispoštovao moju decu pre svega – kazala je Nada obrativši se građanima Miotrovice koji su se okupili da odaju poštu, a na obližnjoj zgradi bila je postavljena ogromna zastava Srbije.