EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti odgovorio je na pismo, koje mu je danas uputio predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, u kojem tvrdi da je ta stranka odustala od imena mandatara za sastav nove vlade, i poručio mu da ni u kojem slučaju nije odbacio zahtev ili predlog za mandatara, te da se Tači ponaša van ustavnih nadležnosti koje ima.

– Primio sam pismo od vas, kroz koje izjavljujete, van svojih ustavnih nadležnosti kao predsednik, da nisam iskoristio pravo da predložim novog kandidata za formiranje vlade – kaže Kurti i poručuje Tačiju da na osnovu funkcije koju ima, nema ni prava, ni ustavna ovlašćenja da tvrdi da je Samoopredeljenje odbacilo predlog kandidata za premijera.

Nemate mandat i nadležnost da preko Ustava odredite kako će i kakva će biti vlada, kao što to činite ovih dana u javnim izjavama, dodao je Kurti, izveštava Kljan Kosova, a prenosi Kosovo onlajn.

Ono što Ustav predviđa u ovom slučaju je imenovanje mandatara, tek nakon predloga stranke ili koalicije koja je dobila apsolutnu ili relativnu većinu, kako je definisano u presudi Ustavnog suda, navodi Kurti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here