Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da nema zvaničnih informacija o poslednja dva sporazuma postignuta sa Srbijom, naglasivši da su u njegovim rukama bili samo nezvanični nacrti.

Na konferenciji za novinare, Kurti je rekao da bi bilo neodgovorno da je nova vlada prisustvovala ceremoniji potpisivanja pisama namera o auto-putu i železničkoj liniji, a da o tome nije pregovorala.

“Pre potpisivanja sporazuma u Minhenu, video sam razne nacrte. Ni za jedan od nacrta nisam imao ni najmanju garanciju da je zvaničan. Tako da je bio problem znati o čemu se radi. Nisam znao ko je sa strane sačinio te nacrte”, rekao je Kurti.

Razlog, nastavio je kosovski premijer, zbog kojeg sam izrazio rezervu prema sadržaju tih nacrta je taj što ne znam jesu li konačni i zvanični.

“Možda bi neko trebalo da proveri da li su isti kao oni koje je Srbija potpisala”, rekao je Kurti.

Govoreći o uklanjanju takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, Kurti je rekao da će se to desiti nakon što se uvede reciprocitet.

Reciprocitet je za premijera najnormalnija stvar jedne države i to se ne radi zbog Srbije, već zbog interesa Kosova.

“Reciprocitet potiče od koncepta jednakosti. To je zapravo u okviru utvrđenih međunarodnih odnosa i u okviru Ustava Kosova, zakona i propisa. Reciprocitet je najnormalnija i najprirodnija stvar istovremeno”, kazao je Kurti.

3 COMMENTS

  1. Stvarno si Kurti genije,koji reciprocitet,sta je vama uvela Srbija kad ste vi uveli takse.Nista.
    Znaci hocete priznanje za takse,pa to ni djete od 5 godina nebi pristalo.
    Lepo vam je receno ukinite takse pa tek onda Srbija sjeda za sto da pregovara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here