Kosovo online
Aljbin Kurti

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti ocenio je da je Vlada Kosova pala jer su želeli brzi sporazum u vanrednom stanju o razmeni teritorija, što, kako je naveo, ne može da se uradi sa ovom vladom.

Kurti se u video poruci na Fejsbuk nalogu osvrnuo na rad vlade u prva tri meseca i istakao da je za ova tri meseca svaki dan bio dan promene za Kosovo i njene građane. Prema njegovim rečima, 6. oktobar je datum linije razdvajanja od bolne prošlosti u svetlu budućnosti i dodao da nikada nije rekao da je promena laka, ali da je moguća.

“Iako se čini da je za mene prošlo puno vremena, entuzijazam 6. oktobra još je svež. Taj datum je dan kada smo napravili liniju razdvajanja od bolne prošlosti u svetlu budućnost, tako da nema vraćanja. Nikad nisam rekao da je promena laka, već da moguća. Ali, protivnicima je promena teža nego nama”, poručio je Kurti.

Kako je naveo, ova vlada je pala, jer su želeli brzi sporazum u vanrednom stanju o razmeni teritorija, što, prema njegovim rečima, ne može da se uradi sa ovom vladom.

Govoreći o pismu koje je predsednik Kosova Hašim Tači uputio Demokratskog savezu Kosova, naveo je da još uvek nepoznato šta je Tači napisao u tom pismu.

“Još uvek ne znamo kakav je sporazum sa Srpskom listom. U petak smo videli kako je doneta neustavna uredba. Razumem ceremonijalnog predsednika da želi da završi stvari pre vremena i van zakona, ali mi to ne možemo da prihvatimo ili dopustimo”, dodao je Kurti.

Prema njegovom mišljenju, umesto da se svi ujedine da bi se borili protiv pretnje koronavirusa, udružili su se da obore vladu, a ocenio je da je politička kriza bila nerazumna i nepotrebna.

“Videli smo kako su se neki akteri u zemlji, umesto da se fokusiraju na zajedničku borbu protiv pandemije, borili protiv premijera. Opozicija i predsednik virus nisu videli kao opasnost za građane, već kao priliku da se okoriste. Naš predsednik, opozicija i naš koalicioni partner ujedinili su se da tokom zdravstvene krize dodaju i političku. Politička kriza je bila nerazumna i nepotrebna”, poručio je Kurti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here