EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Bivši kosovski premijer i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da su Zajednica srpskih opština i razmena teritorija različita imena istog napora države Srbije za podelu Kosova.

Kurti je putem objave na Fejsbuku ocenio da su projekti Srbije stari i da se novim ustupcima Kosovo samo gura unazad.

– Kada se čini da se situacija već duže vreme ne menja, postoji mogućnost da se radi o koraku unazad koji se već dogodio – smatra Kurti.

Dok sam čitao knjigu “Standardi i status” Joakima Rikera, podsetio sam se da su nekada etnička decentralizacija, a danas “Zajednica” i “razmena teritorija” različita imena za istu nameru Beograda, za podelu Kosova, rekao je Kurti i citirao pasus sa 61. stranice ove knjige.

“Što se tiče pitanja decentralizacije, koje je bilo vrlo kontroverzno, ovim planom se nastojalo pomiriti suprostavljene zahteve. U početku je Koštunica zahtevao potpunu podelu Kosova, što je predviđalo njegovu teritorijalnu podelu po etničkim linijama. Ovaj zahtev je odbijen tokom pregovora, i umesto toga, Beograd je predložio stvaranje 12 opština sa srpskom većinom na Kosovu, delimično geografski povezanih, sa visokim nivoom autonomije, jakim međuopštinskim vezama i direktnim institucionalnim vezama sa Beogradom”.

– Projekti Srbije su stari, novim ustupcima Kosovo je nazadovalo – poručio je Kurti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here