Tanjug

Ministar za lokalnu samoupravu Eljbert Krasnići izjavio je da ne može formirati Zajednica srpskih opština jer je u suprotnosti sa Ustavom, prenosi Ekonomija onlajn.

– Naš ustavni duh stvorio je multietničku državu, a u multietničkoj državi ne mogu se stvorati pojedinačna monoetnietnička udruženja, jer je to suprotno ustavnom duhu. Odlukom Ustavnog suda o prvoj verziji Zajednice srpskih većinskih opština utvrđeno je da je više od 23 puta izraženo nepridržavanje ustavnih principa. Pozvan sam da radim i delujem u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova – rekao je Krasnići u intervjuu za TV Kljan Kosova.

Odgovarajući na pitanje o saradnji sa severnim opštinama, Krasnići je rekao da je Ministarstvo i on kao ministar, odgovoran za 38 opština i da ne pravi nikakvu razliku u odnosu na severne opštine.

– Nisam imao konkretnu posetu severnim opštinama, na dnevnom redu mi je da posetim i te opštine. Uspeo sam da posetim mali broj opština i razgovaram sa gradonačelnicima o određenim pitanjima i lokalnoj upravi na nacionalnom nivou – rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima na dnevnom redu Ministarstva nije formiranje novih opština na Kosovu.

– Napravio sam procenu zahteva koji su godinama dolazili u ministarstvo za nove opštine. Mogu da kažem da postoje zahtevi koji zaslužuju razmatranje o formiranju opština iz ovog ili onog razloga, ali ne postoji detaljna procena zašto bi je trebalo formirati. Osnivanje bilo koje nove opštine nije na našem dnevnom redu – zaključio je Krasnići.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here