Ministarstvo odbrane Rusije

Zamenik predsednika turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Numan Kurtulmus izjavio je da je jedan od prioriteta Turske stabilnost i napredak država Balkana, a preduslov za to je konstantno unapređenje saradnje sa svim zemljama i narodima ovog regiona, kao i međusobna saradnja ovih država.

Govoreći o situaciji u sirijskom Idlibu, gde je ove nedelje postignut dogovor o primirju između Turske i Rusije, on je rekao da je na sceni pokušaj podele zemalja Bliskog istoka u celini, prvenstveno kroz njihovu destabilizaciju, na čemu je aktivan spoljni faktor, prenosi Anadolija.

– Svesni smo da je na meti i Turska. Kako je ranije govorio naš predsednik Erdogan, onima koji za cilj imaju podelu Iraka i Sirije nisu cilj samo te zemlje, nego i Turska, koja ima ključnu ulogu u regionu – rekao je turski političar odgovarajući na pitanja novinara tokom posete Sarajevu.

– Pozicija Turske u vezi sa Sirijom je potpuno jasna. Turska podržava celovitost Sirije. Mi ne želimo da određujemo ko će ubuduće biti na vlasti u Siriji, samo želimo da u toj vlasti, u njenom izboru i kreiranju učestvuju svi Sirijci, svi građani te zemlje, u demokratskom procesu. Da bi se to postiglo, u Siriji i regionu moraju biti eliminisane sve terorističke organizacije – pojasnio je Kurtulmus.

Dodao je da Turska nosi poseban teret kada je u pitanju rat u Siriji, s obzirom da ta država zbrinjava oko četiri miliona izbeglica.

Govoreći o Idlibu, Kurtulmus je kazao kako je tom gradu bila namenjena sudbina Srebrenice i Groznog.

– Tamo boravi oko četiri miliona ljudi. Njihove škole, kuće, bolnice, pijace, sve njihovo je na meti napada režimskih snaga. Cilj režima je da protera i eliminiše te ljude. Turska to ne može samo nemo da posmatra. Zbog toga smo pokrenuli odlučnu vojnu operaciju, kojom smo zadali ogroman udarac Asadovom režimu – rekao je on.

– Turska je pokazala odlučnost, pokazala je da se ne šali. Potom je postignut dogovor o primirju s Moskvom, nadamo se da će to primirje postati trajno. Hoću da ponovim da za Siriju ne postoji vojno rešenje, moguće je samo političko rešenje. Zato pozivamo i međunarodnu zajednicu da podrži proces promene Ustava Sirije. Svesni smo da je to teško, ali jedino rešenje je za pregovaračkim stolom – zaključio je turski političar.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here