Kušner štitio Tačija i Čekua

0

Sudija Danica Marinković, koja je potpisala to rešenje, odlično se seća svega, jer kako kaže, pre ove odluke je bila u prilici da sasluša više od 200 ljudi koji su neposredno ili posredno svedočili o zločinima nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.
 

KUŠNER POMAGAO GENOCIDU NA KOSMETU: Danica Marinković

– Reč je o predmetu 194/99. Tužilaštvo je vodilo istragu protiv bivših komandanata terorističke OVK Hašima Tačija i Agima Čekua, a ispostavilo se da postoji veza i sa tadašnjim šefom Unmika Bernarom Kušnerom. U rešenju o sprovođenju istrage navela sam da postoji osnovana sumnja da od 26. jula 1999. godine, kada je stupio na dužnost šefa civilne misije na Kosovu, nije ništa učinio u sprečavanju ubistava i kidnapovanja Srba, Crnogoraca i ostalih nealbanaca, uništavanju privatne imovine i vrednih kulturno-istorijskih spomenika – priča za "Vesti" Danica Marinković i dodaje da su Agim Čeku, Hašim Tači i Kušner bili optuženi za genocid zato što su, od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, pa u narednih godinu dana, ubijene 482 osobe – Srbi, Crnogorci i pripadnici drugih etničkih grupa – nealbanaca, 399 ih je teško ranjeno, 362 oteto.

SRPSKO PRAVOSUĐE POKRENULO ISTRAGE: Hašim Tači i Bernar Kušner

– Istovremeno je uništen veliki broj stambenih kuća, kulturnih i verskih objekata i spomenika. Pošto je Kušner imao diplomatski imunitet bilo je apsurdno da i za njim raspišem interpolovu poternicu, pa sam to učinila samo za Tačija i Čekua – objašnjava Marinkovićeva i dodaje da se posle nekoliko godina za ovaj slučaj zainteresovalo Ministarstvo pravde Srbije.
 

 

Diplomate spasavale zločince

 

 

Tači i Čeku su na osnovu optužnice Danice Marinković u više navrata bili zadržavani po evropskim i svetskim metropolama, a poslednji takav slučaj dogodio se sredinom juna prošle godine, kada su bugarske vlasti na osnovu interpolove poternice uhapsile Agima Čekua, nekadašnjeg premijera Kosova i komandanta OVK.
Ministarstvo pravde Srbije je tada u potpunosti stalo iza ovog predmeta jer je zatražilo njegovo izručenje. Međutim, on je pušten nakon političkih pritisaka iz Evropske unije.

 

 

 

– Navodno je ovaj predmet završio ili u Haškom tribunalu ili Tužilaštvu za ratne zločine. U svakom slučaju, poternice i optužnice protiv Tačija i Čekua su još aktivne, jer su obojica hapšeni kada su boravili u inostranstvu – kaže sudija Danica Marinković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here