Tanjug
Emir Kusturica

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica smatra da je današnja Amerika i dalje parametar za meku moć, za trgovinu, a na neki način i za nauku, ali da ipak nije ono što je bila, dok je pitanje u kojoj je fazi ozdravljenja Rusija, koja je devedestih godina prošlog veka trpela najveće udare.

Kusturica je u intervjuu za “Sputnjik”, povodom najave dolaska čuvenih reditelja Nikite Mihalkova i Olivera Stouna na predstojeći, jubilarni 50. FEST u Beogradu i mogućnosti susreta sa njima, rekao da će sa dvojicom filmskih velikana pričati o ovom i brojnim drugim pitanjima i da je jedna od tema o kojoj bi voleo da razgovaraju odnos prema progresu, koji je u sukobu sa idejama vaskrsenja i hrišćanstva.

– Kod nas je progres u zamahu kakav možda nikad nismo imali. Sad je pitanje koliko mi zavisimo od Zapada, koji nije baš u najboljoj situaciji. Koliko je naša ekonomija nezavisna i koliko može u fazi velike krize i da odbrani svoj suverenitet, i da prehrani svoje stanovništvo. Eto, to su sve pitanja koja mogu biti zanimljiva – rekao je Kusturica.

On je istakao da se raduje susretu sa Mihalkovom i Stounom, jer je to prilika da se pročisti pogled na današnji svet koji sve manje razumemo, bilo da do susreta sa njima dvojicom dođe u Aleksandriji, u Dolini kraljeva ili u Beogradu.

Kusturica otkriva i da je veoma radoznao u vezi sa Stounovim novim dokumentarcem o ubistvu američkog predsednika Džona Kenedija, jer ga, kako kaže, zanima šta je u osnovi toga pošto postoji hipotetička pretpostavka da je to ubistvo bila predstava, izvedena gotovo filmski savršeno.

– Kenedi je ubijen, pa je i onaj koji ga je ubio, zapravo, takođe ubijen. E sad, onaj koji nije ubijen, a koji ima pristup materijalima i logici, najbolje zna šta je to sve bilo – sve do istine da je upravo u to vreme Amerika postala zemlja koja više ne gaji industriju, odnosno da je došlo do njene deindustrijalizacije – rekao je Kusturica.

Prema njegovoj ocjeni, od tada je Amerika zapravo postala trgovačko raskršće, u kojem se ljudi naglo bogate, dok se u Kini radi.

– Da li Kenedi i njegovo vreme odgovaraju na pitanje zašto u Srednjoj Americi, u Teksasu, u Arizoni nema više pogona i čeličana i zašto mi više ne gledamo filmove kao što je bio “Lovac na jelene” – upitao je Kusturica.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here