O. Đoković

To nije koncert, to je bila ludnica koja je u svoje vreteno uhvatila čak i uštirkani diplomatski Unesko svet, inače domaćine ove dvočasovne svirke.

Do poslednjeg mesta, računajući i stajanje, bila je ispunjena velika sala institucije koja se bavi zaštitom nasleđa najvećih svetskih vrednosti, pa čim je na scenu, dekorisanu srpskom trobojkom i zastavom Uneska, izašla devetočlana grupa muzičara Zabranjenog pušenja, predvođena legendarnim Emirom Kusturicom.

FOTO: O. Đoković

Kakva je to grupa koja uspe da bez zagrevanja na noge digne celu salu, i to sve iz duše i srca, a namenjeno duši i srcu. Smislio je i radnju slavni reditelj Kusturica, prošao kroz revoluciju u Latinskoj Americi (bio je odeven po vojno-meksički), pa je solirao na ritam gitari, a znoj je češće brisao nego Novak Đoković.

Kada su sišli sa pozornice stopili su se sa publikom, a i zažalili što nisu mogli doskočiti do balkona, prepunog fanova.

Pre desetak godina Kusturičina opera “Vreme Cigana” izvedena je dva puta po 15 dana na prestižnim mestima, tada je pretila opasnost da se od siline tempa i majstorstva pomere svodovi i temelji Pariza, a ovog puta jednoglasni je zaključak: Nikad luđi koncert u Unesku!

Kusturičina banda (uz napomenu, svaki izvođač je virtuoz) miksovala je tradicionalno i savremeno, tkala etno-muziku raznih podneblja, stigli do rumunske “Ševine pesme” ili Paganinijeve đavolje svirke, naravno i do pesmi “Bubamara”, “Komandante”, “Kor diplomatik”, “Unca, Unca”, sve što izvire u Kusturičinim filmovima, a što je sa nadom u postojanje sreće prihvatio raspoloženi, razdragani, raspevani, razigrani i dobronamerni svet, njih oko 1.200.

A nakon biseva i finalne tačke, učinak Zabranjenog pušenja razradio je Zoran Jeremić, naš Parižanin sa stažom dugim pola veka:

– U finišu su svi zajedno svirajući sišli u publiku i spontano seli u jedan red. Tačno na tim mestima je sedela delegacija Srbije kad se izglasao neulazak Kosova u Unesko. I ovaj koncert je naša prava pobeda. Rekao bih: jedna od dobijenih kosovskih bitaka.

Lepote na prospektu

Na ulazu u salu 2, gde je Emir Kusturica imao izvanredno predavanje na temu kulturnih različitosti, deljeni su turistički prospekti Srbije. Pred početak koncerta, u velikoj sali, na platnu je emitovan dokumentarni film o raznolikim lepotama Srbije. Sve to, uz koncert, potvrda je o uspešno odigranoj ulozi naše matice i to na pravom mestu i u pravo vreme.

Od sombrera do cirkusa

Po završetku koncerta, u društvu Kusturičinog gitariste Nenada, bili su Dejan i Vera Škrebić i Julija Vidović.

– Ovaj nam je koncert stvarno bio dobar, jeste, s nama je uvek živo, a izgleda da smo ovde pogodili žicu cele publike – Nenadova je ocena.

Dejan je dodao:

– Od sombrera do opšteg cirkusa. Lepo smo se oraspoložili.

Vera, Kustin gitarista Nenad, Dejan i Julija (FOTO: O. Đorđević)

Radost deo života

Poreklom Beograđani, Vanja i Luka Božić govore:

– Prelepo je videti ovoliki skup Francuza i Srba. Svi zainteresovani i upleteni u srpsku kulturu, zaključak je da je radost deo našeg života.

Dinamično i balkanski

Uz Vesnu i Ksavijera Maršal, Silvi Mersan i Vesnu Pakaj je francuski pijanista i glumac Alan Bernar, koji važe:

– Vrlo lepo. Dinamično, balkanski, nezaboravno. Svi na noge! I, svi smo srećni!

Za pamćenje

Turci Ljunce Berkur i Emre Onar i Francuz Benoa su saželi:

– Veličanstveno, najbolji koncert u Unesku.

“Opušteno i suludo”

Zajedno su Danijela Stamenov, Marko Živanović i Sesil Pizanti, koja ovako ocenjuje:

– Obožavam ovo. Znala sam da su talentovani i simpatični, ali su višestruko premašili moja očekivanja.

Marko dopunjuje:

-Super! Opušteno! Suludo!

Da se čuje i naš glas

Ninosav Radulović, otac slavnog violiniste Nemanje Radulovića, pažljivo je pratio izlaganje Kusturice u Unesku, a onda ovako ocenio:

– Hvala mu što nas je podsetio da češće izlazimo na megdan gospodi koja, inače, gledaju samo sebe u ogledalu.

Predavačku ulogu Kusturice izvagala je i pisac Mira Popović:

– Dobro je da je na takvom mestu, u instituciji najvećeg renomea, mogao da kaže nešto što bi trebalo da ima odjek i značaj. Ne čuju se često naše reči ovako javno, a da budu prihvaćene.

Brinemo za svoje nasleđe

Da li će takozvano Kosovo u novembru podneti zahtev za članstvo u Unesko na Generalnoj konferenciji te organizacije, još nije poznato, a ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da, prema dosadašnjim informacijama, razvoj događaja ne ide u tom pravcu.

– Srbija se bori za svoje interese i nailazimo na veliko razumevanje članica Uneska – rekao je Vukosavljević.

Ambasadorka Rasovac i ministar Vukosavljević

Posebno je istaknuta, kako je naveo, briga za očuvanje i zaštitu spomeničkog nasleđa srpskog naroda na KiM.

– Naišli smo na širok stepen razumevanja, naši su sagovornici pohvalili aktivnosti i učešće Srbije u organizaciji – rekao je Vukosavljević.

Govoreći o programu kojim se u sedištu Uneska predstavila Srbija, a tokom kojeg je reditelj Emir Kusturica održao predavanje o fenomenu multikulturalnosti i savremenog sveta, nakon čega je održan koncert, Vukosavljević kaže da je to samo deo aktivnosti naše zemlje.