Tanjug

Na snegom prekrivenom Mećavniku, pod sloganom “Umetnost iznad svega”, koji je inspirisan kratkim videom o životu nekadašnje prvakinje baleta iz Njujorka Martine Gonzales i projekcijom filma “Trougao tuge” švedskog reditelja Rubena Estlunda, nagrađen Zlatnom palmom otvoren je 16. filmski i muzički festival “Kustendorf”.

Ponovo u starom terminu, u januaru okupili su se mladi autori iz celog sveta koji se sa svojim filmovima takmiče za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, glavne festivalske nagrade. Na Kustendorfu su i renomirani filmski stvaraoci čija ostvarenja osvajaju nagrade na najznačajnijim svetskim festivalima.

– Ovo je jedan od najinspirativnijih kulturnih događaja u regionu, Evropi i svetu, na kome se slavi visoka umetnost i autorski film kao njen važan deo, festival koji već deceniju i po neumorno zrači pozitivnom energijom i mladim stvaraocima daje jedinstvenu priliku da učeći od najboljih steknu nova saznanja i prošire svoje vidike – kazala je ministarka kulture Maja Gojković otvarajući festival.

Ona je navela da slogan ovogodišnjeg festivala verno opisuje životni i stvaralački put domaćina Emira Kusturice i da zahvaljujući prvenstveno njemu, Srbija ima autentični filmski festival koji je istinski praznik umetnosti.

– Prisustvo brojnih velikih imena iz sveta filma oplemenilo je Kustendorf diskretnim šarmom zvezda koje to jesu jer su svojim delom odavno zakoračili u filmski hram besmrtnosti, iako se ne trude da to budu.

Osnivač festivala Emir Kusturica rekao je da je za ideju da se daleko od svetla velegrada dovode najveći svetski autori, sa njima i mladi autori, presudna bila vera da svaka poezija stiže iz pustinje, pa je umetnost vraćena na pravo mesto, u brdovitu pustinju Mokre Gore.

– Filmovi naših gostiju u minulim godinama su bili veliki umetnički dometi, a njihovo dejstvo je poput liturgije budilo najdublja osećanja učvršćujući često našu savest koja nas svakodnevno održava na našem životnom putu između haosa i reda. Umetnost je svetost, a umetničko delo je sakralnog porekla – kazao je Kusturica.

Ovogodišnji slogan “Umetnost iznad svega”, kako je naveo Kusturica, nastao je zbog toga što ne živimo u vremenu kada cveta umetnost koju smo uvek vezivali za pojam slobode već u vremenu negacije stvaralaštva i u svetu spektakla medija promene svesti o čoveku.

Drvo života Dušanu Kovačeviću

Kustendorf traje do 29. januara, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada. U takmičarskom programu naći će se 14 filmova, a za nagradu Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, nadmetaće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

Međunarodni žiri čine italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj.

– Ovo je kraj koji ja dobro znam, dugo smo radili film “Život je čudo”, znam kad je počeo da se gradi Drvengrad, što bi se reklo, ovde sam od prve kuće, volim da dođem i volim festivale ovakve vrste – rekao je Štimac.

Nagrada festivala Drvo života biće dodeljena Dušanu Kovačeviću.